Hösten en tid för sund nystart

Sommaren lider mot sitt slut och det kan kännas rätt skönt att återgå till vardagen. Det kan dock vara lite svårt att komma tillbaka till ett mer hälsosamt liv efter en lång semester. Här kommer några tips som kan underlätta.

Sommaren lider mot sitt slut och det kan kännas rätt skönt att återgå till vardagen. Det kan dock vara lite svårt att komma tillbaka till ett mer hälsosamt liv efter en lång semester. Här kommer några tips som kan underlätta.

Hösten är en bra tid för nystart och många passar på att gå en kurs eller hitta en ny hobby. Detta kan även kopplas till friskvård. Passa på att njuta av hösten ute i skog och mark men också genom att få ny energi inomhus.

Träning för både kropp och själ
Att erbjuda yoga på jobbet har visat sig vara väldigt populärt och fördelarna är många. För en halvtimmes så kallad kontorsyoga behöver man inte byta om och man behöver bara en stol som redskap. Många upplever att de får bättre koncentrationsförmåga och stresstålighet genom att göra yoga på arbetstid. Att börja dagen med yoga kan därför vara riktigt bra för att ge medarbetarna fokus och lugn.

Något som verkligen piggar upp och ger energi är körsång. Östersunds kommun erbjuder sina medarbetare körsång under lunchrasten, vilket kan tyckas ligga utanför ramarna för friskvård, men forskning visar att körsång har en mycket god inverkan på människor. Till exempel utsöndras ämnet oxytocin som dämpar oro och stress, och körsång används därför för att minska stress och sjukskrivningar bland medarbetare. Många upplever att de har en helt annan energi efter att ha sjungit under lunchen.

Många företag erbjuder massage på jobbet. Regelbunden massage har många positiva effekter, bland annat högre välmående och effektivitet. Även de ergonomiska fördelarna är såklart viktiga, särskilt på företag där medarbetarna är stillasittande stora delar av dagen. Axlar, rygg och nacke blir snabbt stela och då kan massage vara en hjälp. Även vid massage utsöndras ämnet oxytocin, vilket det kan behövas extra mycket av under hösten när dagarna blir mörkare och kallare.

Ta vara på naturen om hösten
Även om temperaturen börjar sjunka kan hösten bjuda på fantastiskt väder, och det är en speciell, lite krispigare luft under dessa månader som gör att man fylls av extra energi. Det finns ingen anledning att skippa lunchpromenaderna bara för att det krävs en extra tröja.

Varför inte omfamna vad hösten har att erbjuda genom en lättsam tävling? Den medarbetare som plockar flest kantareller fram till ett givet datum vinner och får ett presentkort på ett par sköna promenadskor som belöning och fortsatt motivation.

Att bry sig om medarbetarnas hälsa samtidigt som ni alla medverkar i gemensamma projekt, initiativ och lekfulla tävlingar gör att ni kommer närmare varandra och ni bidrar aktivt till att göra arbetsplatsen till ett härligt ställe där människor trivs och mår bra.

Vill du veta mer om hur du kan lägga upp ett friskvårdsinitiativ? Läs våra tidigare blogginlägg i ämnet här och här.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.