Sommar, sol och friskvård

Under sommaren rör vi oss mer utomhus än under någon annan årstid – det här vet vi sedan gammalt. Men sommaren får oss också att testa nya fysiska aktiviteter.

Under sommaren rör vi oss mer utomhus än under någon annan årstid – det här vet vi sedan gammalt. Men sommaren får oss också att testa nya fysiska aktiviteter.

Om ni har inkorporerat de delar som vi har tagit upp hittills angående friskvård, så går eller cyklar medarbetarna förhoppningsvis till arbetet regelbundet. Väl på arbetet går kollegorna promenader på lunchen och får ny energi. Det som sommaren erbjuder är mycket tid utomhus och massor av roliga aktiviteter.

Sommaren stimulerar kravlös och rolig motion
Tjusningen med motion under sommaren är att man inte nödvändigtvis behöver ha ett dyrt gymkort eller måste planera sitt tränande. Spontana fotbollsmatcher uppstår hela tiden under semestern, någon vill att du lär dem hur man spelar tennis och det är lätt att bara snöra på sig löparskorna och ge sig ut i naturen. Ta vara på den här kravlösheten och spontaniteten, att testa nya saker ger oss energi och kanske hittar vi en aktivitet som vi vill hålla fast vid även när hösten kommer.

Många företag har en sommarfest för sina medarbetare, och detta är faktiskt ett perfekt tillfälle för lite friskvård. Alla är ju ändå samlade och på gott humör, och det kan vara roligt att göra något annat än de vanliga trerättersmiddagarna på restaurang. Kanske en volleybollturnering eller tipspromenad i en park i närheten, eller varför inte ta med medarbetarna till golfbanan? En sådan aktivitet stärker relationerna på jobbet och ger motion med fokus på att ha roligt.

Sommaravslutningen 2016 för vårt Stockholmsgäng var en solig dag i trädtopparna på en höghöjdsbana – otroligt spännande och belönande.

Viktigt med balans
På det privata planet innebär sommaren mängder av härliga grillmiddagar och fester, men det kan lätt bli för mycket av det goda. En nyttig jobblunch kan vara en bra motvikt till öl, vin och grillat kött. Starta ett matlådeinitiativ på arbetet där de som vill delta tar med sig en matlåda med ett nyttigt innehåll. Det här kan vara en bra idé för att få lite ny inspiration och nya recept. Ät lite mer vegetariskt och satsa gärna på bra och matiga sallader under sommarmånaderna, så håller ni i gång det friskvårdsarbete ni påbörjade i vintras.

Det är inte bara våra mat- och dryckesvanor som ändras under sommaren, som jag har varit inne på har vi fler sociala aktiviteter under den här perioden. Men mitt i alla roliga och inspirerande händelser måste vi också komma ihåg att varva ned. Återhämtning och reflektion är viktiga delar av friskvård – precis lika viktiga som de fysiska aktiviteterna. Fundera gärna över hur du vill att din höst ser ut när vardagen är tillbaka. Vill du ha många nya utmaningar eller hellre ta det lite lugnare?

I nästa blogginlägg om friskvård tar jag upp några aktiviteter som fokuserar på mentalt välmående och som passar bra att börja med under hösten. För att inte missa det, kan du prenumerera på Framtidens kontor. Bara fyll i dina uppgifter här till höger.

Läs mer om hur man skapar hållbara och friska kontor.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.