Valet och kvalet

Traineeprogrammet börjar närma sig sitt slut för kullen 2015-2017 och om tre veckor börjar jag min sista rotation som trainee. Därefter är tanken att jag ska ha blivit visare kring min framtida roll här på NCC. Har jag blivit det då?

Traineeprogrammet börjar närma sig sitt slut för kullen 2015-2017 och om tre veckor börjar jag min sista rotation som trainee. Därefter är tanken att jag ska ha blivit visare kring min framtida roll här på NCC. Har jag blivit det då?

När jag började jobba på NCC i september 2015 var min enda erfarenhet av byggbranschen relaterad till materialförsörjningslogistik till och på arbetsplatserna. Mitt intresse för logistik hade lett mig in i byggbranschen och jag hade fattat tycke för dess kultur och produkter. Sen dess har jag jobbat med nästan allt annat än materialförsörjningslogistik. Här kommer en liten recap av det jag har gjort:

Jag har fått prova på att projektera ett sjukhus sos-flygvy-lag-bild-link-arkitektur-2och utföra en mängdkostnadskalkyl på Södersjukhuset (SÖS). Projekteringsledare var den första rollen jag fick känna på här på NCC så allt var väldigt nytt. Jag fascinerades av alla kunniga människor jag hade runt mig och kände mig lite överväldigad över att det här kommer jag aldrig greppa.

När kalkylhandlingarna var redo från projekteringen gick jag vidare till kalkylarbetet på SÖS och lärde mig ta ut materialmängder och använda vårt interna kalkylsystem. Här tog vi hjälp av 3D-modellen som förenklade mängduttagningen i processen. Även här konstaterade jag att en del erfarenhet krävs för att göra rätt uppskattningar.

Jag hIMG_0296ar även gjort en blixtvisit på internationella inköp (NPG) där vi åkte på tjänsteresa till Baltikum, och en lite längre period i projektinköp. Förutom tjänsteresa fick jag jobba med processerna kring internationella inköp och reda ut hur de faktiskt går till. Det var en tillbakablick på mitt exjobb som i huvudsak bestod av processkartor, men också lärorikt att gå in på djupet och förstå den kvalitetssäkring som vi gör.

Som projektinköpare gav min handledare mig ansvar för ett antal inköpsposter som bland annat innebar avtalsskrivning, leverantörsmöten och utvärdering av produktprover. Det var utmanande att veta hur man är affärsmässigt korrekt i den direktkontakt med leverantörer som inköpsrollen innebär.

img_1824Min nuvarande rotation är som arbetsledare i ett hotellbygge på Urban Escape. Jag, tillsammans med mina handledare, ansvarar för 6 av 15 våningar där vi jobbar för att driva våra underentreprenörer framåt. Det är intressant och en utmaning att lära sig hur alla ska interagera och vilka grupper som ska aktiveras för de olika momenten. Här får jag känna på vad det innebär att ”släcka bränder” då vi är i överlämningsfasen med en hel del sista-minuten-ändringar att hantera.

Tack vare att mina rotationer under traineeprogrammet har täckt olika aspekter av byggprocessen så har jag ökat min förståelse som jag saknade i projekteringsskedet. De har även lett till att jag har fördjupat min kunskap om dess olika roller och bildat mig en uppfattning om mitt intresse i dem.

I januari 2017 börjar det så kallade mentorprogrammet där vi ska bli ihopparade med en kollega som matchar våra mål. Därför har jag och min chef kommit fram till att senast i början av januari ska jag meddela honom var mina intressen ligger inför framtida roll här på NCC.

Utmaningen ligger i att även om vi har fått en inblick i ett flertal processer, så är det bara ett kort nedslag. Som trainee är det inte alltid som man får möjligheten att ta alltför mycket ansvar, dels eftersom man är ny och relativt oerfaren, dels för att man bara gör en snabbvisit. Det kan resultera i att arbetsuppgifterna inte alltid representerar den fulla bilden av den roll man försöker anamma.

3 månader är dock tillräcklig tid för att bilda sig en uppfattning om en roll är bu eller bä och jag kan helt klart konstatera både bu och bä, för mig personligen, om de roller jag har provat på. Men när det kommer till en helhetsbild står jag och famlar. Samtidigt så känns det som att fler roller uppdagas inom företaget som jag inte känt till innan, tänk om de passar mig ännu bättre? Vad har jag missat?

Fördelen med NCC är då att det finns en öppenhet för att flytta internt om det är något specifikt man intresserar sig för. Så därför känns det som att även om det officiella traineeprogrammet tar slut i mars 2017 för min del, så fortsätter traineeprogrammet in i framtiden om jag vill utnyttja den möjligheten. Med det i åtanke känns det lättare att fatta ett beslut i januari.

Min sista 3-månaders rotation blir på Property Development där jag bland annat ska få jobba med marknadsanalyser kring logistikhubbar. Så där är vi tillbaka till mitt logistikintresse.  Denna rotation kommer jag hinna en tredjedel av innan jag ska fatta mitt beslut. Det ger mig mindre underlag att grunda mitt beslut på just från den rotationen, så jag får lita mer på min magkänsla.

Som ni kanske kan konstatera så är svaret på min inledande fråga ett tveksamt ja. Jag intresserar mig mer för vissa roller än andra, men inte förrän jag får ett fullt ansvar kommer jag kunna veta om min magkänsla var rätt. Men jag känner mig ändå redo att fatta mitt beslut, för även om jag inte kommer vara hundra procent säker, så längtar jag efter att få ta mer ansvar och att få känna att JAG driver något framåt.

Härliga hösthälsningar,

img_1908

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.