En dag i en arbetsledares liv

Vad gör en arbetsledare egentligen, rent konkret? Även om det finns färdiga beskrivningar av olika roller i ett byggprojekt kan det vara svårt att få en bild av hur en arbetsdag kan se ut. För några år sedan skrev Emilia Wetterberg, som då var trainee i Malmö, ett inlägg om just detta. Jag följer Emilias exempel och ger er här en version av hur en arbetsdag såg ut för mig här Kvarnbyterrassen tidigare i veckan.

Vad gör en arbetsledare egentligen, rent konkret? Även om det finns färdiga beskrivningar av olika roller i ett byggprojekt kan det vara svårt att få en bild av hur en arbetsdag kan se ut. För några år sedan skrev Emilia Wetterberg, som då var trainee i Malmö, ett inlägg om just detta. Jag följer Emilias exempel och ger er här en version av hur en arbetsdag såg ut för mig här Kvarnbyterrassen tidigare i veckan.

06.16: Stämplar in på arbetsplatsen. Parkerar cykeln bakom bodarna, kliver in genom dörren och springer en trappa upp för att byta om. Går ned till matsalen för en kopp kaffe med gänget.

06.30: Samtliga reser sig upp för morgonuppvärmning och tvåminutare. Dessa rutiner följs till punkt och pricka varje dag och sitter i ryggmärgen på oss alla vid det här laget.

img_4613

Flygande filigran

Stämmer av med gänget som ska lägga filigran på ett av punkthusen. Sara, arbetsledare med ansvar för stommen, brukar vara den som kopplar filigranen men är upptagen under morgonen, så jag hoppar in för henne. Efter att ha fått ett okej från killarna att den planerade lossningsordningen stämmer tar vi emot bilen som rullar in strax före klockan 07. Han som kört hit första lasset heter Stig, en trevlig prick som inte drog sig för att ställa upp på bilden ovan. En timme senare är sista lyftet från den här bilen gjort och Daniel, som liksom Sara ansvarar för stommen, byter av mig inför bil nr två av två.

Tar med ett gäng nya sopsäckar ut till trapphus A och möter därefter upp Dawid som har en fråga angående utsättningen kring ett schakt i trapphus G. Vi tittar på ritning och vägguppställningen och kommer fram till ett svar.

Går in och ringer ett nummer jag fått angående kontrastmarkering på entrépartier och mailar därefter över handlingar till han jag pratat med.

Skriver ut och lägger fram några färgglada infoblad på borden i matsalen

08.45: Frukostrast. Medan många värmer sina matlådor väljer jag istället att köra på havregrynsgröt med äpple och kanel. Vi spelar ett par omgångar ”Skitgubbe”. Av någon underlig anledning har jag fått smeknamnet ”Las Vegas”, som på senare tid utvecklats till ”Lasse”, utifrån denna aktivitet. De påstår att det har med min kortspelstil att göra men jag förstår inte alls vad de menar, absolut inte alls. 

9.15: Rasten är slut och det är dags för tjänstemannamöte. Vi stämmer av hur produktionen går framåt och vad som är på gång under den närmsta tiden.

img_4754

Hej från tjänstemannamötet!

Får ett samtal om att en leverans är här, så jag går ned för att ta emot bilen. Det är lister och foder som kommer till trapphus B. Stannar och pratar lite med Kalle som håller på att regla upp en vägg för postboxarna i entréhallen. Han tar emot en lista över vilka lister som ska till vilken lägenhet.

11.15: Kaffekvartsrast. Calle fyller år och bjuder på bulle. Mums. Grattis på födelsedagen Calle!

11.30: Projektets brandprojektör från NCC THU (teknik och hållbar utveckling) kommer förbi för att titta över huruvida första trapphusets brandskydd stämmer överens med handlingarna. Dörrar, isolering, lister och dylikt ses över och vi får tummen upp sånär som på några skyltar som ännu inte är satta på plats. Jag tar en bild av hans snabba skiss att ha som minnesanteckning.

13.30: Rast. Värmer matlådan. Äter. Diskuterar ordet ”Congacsmedwurst” med Filip. Wurst med congac. Många språk i samma ord.

img_4764

”Congacsmedwurst”?

14.00: Möter Sofia i trappan som just haft ett coachande-par-samtal med Åsa. Hon berättar att det är klart att Åsa kommer att göra sin nästa rotation inom traineeprogrammet här i Göteborg på Centralstationprojektet. Jättekul!

Styr mot skrivbordet och fortsätter arbetet med att samla ihop dokument och produktblad inför överlämnandet av första trapphuset.

16.14: Stämplar ut, hoppar upp på cykeln, trampar hemåt.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.