Dagens gästspel

Emilia

Nu när ni börja få stenkoll på vardagen för vårt blogg-gäng tänkte jag bryta in med ett litet gästspel så att ni ska få ytterligare en inblick i hur en arbetsdag kan se ut för oss traineer på NCC.

Jag heter Emilia, är 26 år och trainee inom avdelningen Hus Malmö/Lund på NCC. Sedan årsskiftet innebär detta att jag har min vardag bland armering och betongbilar på Projekt Triangeln i Malmö där jag är en av två arbetsledare för betongarbetena. Nu ska ni som vill ha lite koll på hur dagarna egentligen kan te sig för oss traineer få följa med på en snabb resumé av min arbetsdag.

06.30: Jag tillhör den sällsynt skaran morgonpigga människor och är därför på plats en stund tidigare än de flesta andra i projektet. En kopp kaffe och ett snack med platschefen hinner jag därför med i lugn och ro innan vinterkängorna och hjälmen åker på och jag beger mig ut för dagens första runda på bygget.


Arbetet startar upp för dagen.

07.00: Innan frukost hinner jag med att kolla hur det går för de flesta av våra yrkesarbetare. Några uppiggande skämt, lite allmänt skitsnack och upptaggande prat inför kvällens tur till utmaningarnas hus blir det såklart på vägen. Några oklarheter kring armeringen i en bottenplatta har också uppstått men platschefen kommer snabbt till undsättning och hjälper oss att räta ut frågetecknen.

08.00: Efter morgonens problemlösning fortsätter min runda ute. Jag snackar lite med de andra arbetsledarna: Hur vi ska se till att vi har bygg-el till nästa veckas arbeten och vilka hyrmaskiner behöver jag egentligen beställa ut med eftermiddagens uttransport? Frågetecken blir snabbt utropstecken. Jag slår en signal till hyrfirman, och kilar sedan in till datorn för att lägga en beställning på formplywood, plank och lite borr som börjat ta slut, tur att det finns gott om snickare att fråga om vilka varianter som är bäst att använda.

09.00: Lagom till jag tryckt send på varukorgen i vår inköpsportal börjar fikabordet utanför fyllas på. På Triangeln, som är ett partneringprojekt, sitter alla inblandade i projektet tillsammans på arbetsplatsen. Det betyder att beställare, projekteringsledare och bostadsutvecklare delar frukostbord med oss ute i produktionen. Ganska perfekt för mig som är ny i branschen och gärna får insyn i allt vad man kan inrikta sig mot. Ofta är det dock helt andra samtalsämnen som underhåller oss, som dagens vilda diskussioner som cykelräderna utanför dörren.


En avslappnande stund runt frukostbordet och heta arbeten på arbetsplatsen

10.00: Varje torsdag har vi som jobbar i produktionen ett planeringsmöte där vi uppdaterar vår rullande tidplan. Detta är en tidplan för de aktiviteter som äger rum de närmaste 4 veckorna. För att möjliggöra en smidig logistik och minska risken kollisioner är tidplanen indelad utifrån olika zoner på byggarbetsplatsen. Tillsammans diskuterar vi vilka svårigheten som kan uppstå den närmste veckan och, såklart, hur vi ska lösa dem. Vi utvärderar även hur föregående vecka gått i förhållande till tidplanen. När vi är nöjda skriver vi ut nästa veckas ”sanning” och beger oss ut till arbetet igen.

 

.
Planeringsmöte tillsammans med delar av produktionen följt av en lunch med stellorna12.00: För ett par veckor sedan hade vi med NCC’s kvinnliga nätverk Stella ett evenemang på Triangeln där alla Stellor i regionen fått bjuda in leverantörer, underentreprenörer, beställare och konsulter ur sina nätverk. Tillsammans åt vi middag, fick information om projekt Triangeln, gjorde ett arbetsplatsbesök och nätverkade med andra kvinnor i branschen. Hela arrangemanget var mycket lyckat och för att utvärdera det hela träffas ett gäng Stellor idag för lunch. Det blir mycket snack om allt från det avklarade evenemanget och de senaste utmaningarna på våra arbetsplatser till filmtips och prat om helgens planer.

13.00 Efter lunch har jag ett par timmar till att jobba undan lite, jag sammanställer hur mycket tid vi lagt på olika aktiviteter den senaste veckan, läser in mig på några nya ritningar som kommit de senaste dagarna och tar ännu en runda ute på bygget. Denna gång har jag kameran med mig och passar på att ta ett par foton av några bygglösningar jag inte sett tidigare, något att minnas till nästa projekt.

 


Våra tornkranar, och utsikten från en av dem, över Malmö, Köpenhamn och Turning Torso

 

 

16.00: För att komplettera mina gamla ekonomikunskaper läser jag under våren en kurs i företagsekonomi. Idag har vi en introduktion till en ny gruppuppgift så jag lämnar bygget för skolbänken under någon timme. Någon uppstart av själva arbetet blir det dock inte, ikväll ska de dryga 100 aktiva i mitt projekt vidare på nya utmaningar efter jobbet. Strax efter 17 är jag därför tillbaka i Malmö igen.

17.30: Aningen sent anländer jag till Utmaningarnas hus där vi precis blivit indelade i lag för att ta oss ann kvällens fångarna-på-fortet-liknande utmaningar. Efter en ordentlig mix av tankenötter, fysiska utmaningar och precisionstävlingar har mitt lag lyckats få ihop tillräckligt med framgångar för att i alla fall hamna på den övre halvan av resultatlistan, i närheten av det vinnande laget (innehållande bl.a. Trainee-Christer) är vi dock inte… men det finns det såklart många bortförklaringar till!

19.30: Efter en hårt kämpande är vi alla väl värda den italienska buffé vi bjuds på. Efter middagen lyckas jag dessutom charma mig till en skjuts med en av mina kollegor och lyckas därför komma hem innan dagen är helt slut.

Min berättelse har dock blivit mer än tillräckligt lång så datorn stängs av för dagen. Hoppas jag lyckats ge er en lite bättre insyn i hur vardagen kan te sig för oss traineer.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Anders Larsson

  19 februari, 2012 16:22

  Hej! Vilket jättebra inlägg du kom med. Jag brukar följa bloggen då jag går sista året till en byggingenjörsexamen och har en del funderingar kring det här med jobbet som arbetsledare. Därför kände jag att det du skrev var fantastisk kul att läsa. Tyvärr har vi inte haft någon praktik under vår utbildning så det är svårt för oss att få en bild av hur det är att jobba ute på fält. Det här ger i allafall en lite bättre bild av vad det innebär att jobba som arbetsledare. Det låter som om det är rätt så omväxlande dag till dag, dvs. ingen dag är sig lik och sånt tycker jag om.

  PS: Kul att du också läser företagsekonomi, det gör jag också då jag insett styrkan med distanskurser!

  Med vänliga hälsningar
  Anders

 • Emilia Wetterberg

  24 februari, 2012 13:25

  Hej Anders,

  Roligt att höra att du uppskattade inlägget. Arbetsledarrollen är i allra högsta grad både varierande och utmanande. Men det låter ju som du redan har siktet inställt så jag behöver väl inte övertyga dig alltför mycket om vilken häftig roll det är. Lycka till med avslutningen på utbildningen och i din framtida yrkeskarriär!