Så maxar du föräldraledigheten

Föräldraledigheten. Något många redan har varit med om och andra senare kan komma att få uppleva – och snart är det min tur. Just nu håller jag på att förbereda mig för att ledigheten ska bli en bra balans mellan familjeliv, egna reflektioner och träning.

Föräldraledigheten. Något många redan har varit med om och andra senare kan komma att få uppleva – och snart är det min tur. Just nu håller jag på att förbereda mig för att ledigheten ska bli en bra balans mellan familjeliv, egna reflektioner och träning.

Att använda föräldraledigheten till att hålla igång kropp och huvud kommer underlätta när det är dags att gå tillbaka till jobbet, och det finns flera aktiviteter som kan hjälpa till med det. Föräldraledigheten kan ge oss chansen att utvecklas yrkesmässigt samtidigt som vi umgås med vår nyaste familjemedlem.

Innan du lämnar ditt arbete för att gå på föräldraledighet finns det vissa saker som är bra att tänka på. Börja med att ha ett samtal med din chef så att ni gemensamt kan utforma en plan inför din ledighet. Det kan bland annat handla om vad dina arbetsuppgifter är och hur dessa ska lösas under din ledighet. Inför mötet kan du också fundera på om det är någon förändring i dina arbetsuppgifter du önskar tills du kommer tillbaka – se föräldraledigheten som en möjlighet till förändring i dina arbetssysslor.

Håll igång både kroppen och huvudet
Föräldraledigheten kantas av blöjbyten och för lite sömn, men med lite planering kan denna tid bli en möjlighet till att utvecklas, både på ett yrkesmässigt och privat plan. Det finns många aktiviteter som du kan kombinera med att ta hand om ditt barn.

  • Läs en universitetskurs på nätet – lär dig mer inom ett ämne som är relevant för ditt arbete och återvänd till jobbet med nya kunskaper.
  • Träna – många anläggningar erbjuder tider då du får ha med ditt barn på träningen och bidrar till att du håller igång både fysiskt och psykiskt.
  • Träna på mindfulness, att vara bara här och nu. Det är en värdefull kunskap att ta med sig tillbaka till arbetslivet för att behålla fokus.

Håll dig informerad
För att underlätta din tillbakagång till arbetet kan det vara relevant för dig att hålla dig underrättad om vad som händer i företaget och på din arbetsplats. Din arbetsgivare har ett visst ansvar att bistå dig med information, men du kan också hålla dig informerad för din egen skull, om du känner att du vill. När det sedan är dags för dig att komma tillbaka till jobbet kommer steget då inte vara lika stort. Trots att du är föräldraledig har du ju möjlighet att besöka arbetsplatsen, det kan vara trevligt att då och då besöka jobbet för en fika och hålla sig informerad även socialt.

Trots all den nyvunna tiden du får så tycker jag att du ska tänka på en sak – detta är en tid då du kan strunta i dina vanliga måsten. Föräldraledighetens största syfte är ändå att ge dig och ditt barn en möjlighet att tillbringa mycket tid tillsammans. Det ska i alla fall jag tänka på. Nu går jag på semester och sedan föräldraledighet, men jag kommer fortsatt att uppdatera bloggen, både med egna inlägg och inlägg från gästbloggare. Bloggen tar nu sitt vanliga sommaruppehåll.

Vi hörs igen i augusti. Trevlig sommar!

Foto: Mikael Sjöberg.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.