Clean desk eller paper mess, vad föredrar du?

Det sägs ju att det finns organiserat kaos men för de flesta är det stressande att jobba på en stökig arbetsplats. Att införa en Clean desk policy kan vara en lösning, men vad innebär det egentligen?

Fler och fler företag inför en så kallad ”Clean desk policy” på sina kontor. Alltså riktlinjer för hur medarbetarna ska lämna sin arbetsplats efter dagens slut. Policyn hänger delvis ihop med det nya, flexibla arbetssätt som en del företag tillämpar.

Städa skrivbordet och välj ny arbetsstation varje dag om du vill

Kort förklarat innebär en Clean disk policy att medarbetarna inte har personliga arbetsplatser/ skrivbord där papper och oreda kan husera. Istället ska det vara möjligt att komma på morgonen och fritt välja den arbetsstation som passar arbetsuppgifterna bäst. Därför måste alla städa bordet de suttit vid under dagen.

Argumenten för tillämpningen av Clean desk policy är bland annat ökad möjlighet för medarbetarna att flytta runt, inte lägga onödig tid på att leta efter papper, ger städarna bättre förutsättningar att kunna utföra sina arbetsuppgifter, det uppmuntrar mer digitalt arbete samt att det skapar ett öppet, fräscht kontor som är tillgängligt för alla.

Istället för att alla har ett skrivbord fyllt av papper och personliga tillhörigheter ska varje anställd tilldelas ett skåp med lås. Där kan man efter dagens slut låsa in sin dator och sitt arbetsmaterial. På så vis hålls arbetsplatsen kontinuerligt efter. Många som testat arbetsmetoden menar att det skapar lugn och arbetsro samt bidrar till att arbetsplatsen är mer organiserad.

Mindre stress med Clean desk policy

En annan sak som enligt forskning ska påverka medarbetarna positivt är arbetsplatsens estetiska utformning. Är den mer tilltalande upplever medarbetarna sig vara mindre stressade och även ha en bättre hälsa. Detta enligt Christina Bodin Danielsson som är arkitekt och kontorsforskare på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Enligt henne har de anställda som trivs med sitt kontor en mer positiv bild av både arbetet och organisationen som helhet. Det kan vara värt en tanke när du är i färd med att inreda din kontorsmiljö.

Här kan du läsa arkitektens enkla tips för att skapa en avstressad kontorsmiljö.

Hälsningar,

Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.