Traineer på studiebesök i Skåne

När det går för lång tid mellan traineeträffarna får man göra något åt det. Henric Selméus, den siste i skaran i traineegrupp2015 att gästblogga, berättar om vår egenkomponerade traineehelg i Malmö.

När det går för lång tid mellan traineeträffarna får man göra något åt det. Henric Selméus, den siste i skaran i traineegrupp2015 att gästblogga, berättar om vår egenkomponerade traineehelg i Malmö.

Jag tänkte låta mitt gästinlägg handla om den egenkomponerade traineeträffen som vi hade i Malmö för ett par helger sedan. I ett företag som NCC är nätverk viktigt och Traineeprogrammet är ett exempel på ett nationellt nätverk inom koncernens svenska del.

Utöver själva utbildningarna/traineeträffarna har vi ett stort utbyte av erfarenheter oss traineer emellan, något som många av de andra traineerna skrivit om tidigare. Framförallt kan vi vända oss till personer i liknande sits, för att hitta smidigare lösningar på situationer som uppstått. Något som hjälpt oss alla i våra nya roller här i arbetslivet på NCC. I gruppen har vi skapat en gruppkultur där vi vågar snacka om allt, vilket har gjort att vi har stor samhörighet, gemenskap och utbyte. Vi kände även ett behov av att träffas oftare än vad utbildningarna erbjöd; därför bestämde vi oss för att ha en extra traineeträff i Malmö.

Traineer på besök i Malmö

Traineer på besök i Malmö

Sagt och gjort, dagen kom. Några åkte tåg från Göteborg. Vissa tog ett flyg från Stockholm. Och vår norrlänning Sanna, hon fick ta två flyg för den långa resan på 150 mil från Luleå till Malmö. Långhelgen hade planerats av mig, Sofie Olin och Åsa Axén. Tanken var att visa upp våra avdelningar Building Malmö – Lund samt Civil South för våra vänner från ”norr”.

NCCs nya Malmökontor eXlent

NCCs nya Malmökontor eXlent

Fredagen bjöd på ett späckat schema. Dagen började klockan 8:00 på vårt nya Malmökontor eXlent, som Sofie skrivit om i ett tidigare inlägg. Här presenterade Building Malmö – Lunds avdelningschef Anders Önnerheim samt Civil South’s affärschef Christoffer Eksandh sina respektive avdelningar. De presenterade även flera spännande projekt som genomförts, produceras samt framtida potentiella projekt. Innan vi åkte vidare tog vi en snabb frukost och gick en rundtur på vårt nya aktivitetsbaserade Malmökontor.

Fredagsförmiddagen fortsattes med att åka till Limhamn. Området är gammal industrimark som ligger centralt på Limhamn. Här möttes vi av projektchef Anders Gullberg, som presenterade oss för två av de tre pågående projekten. Anders tog oss även med oss på en informativ runda på arbetsplatsen. Vi tittade på allt från stomresning till färdigställandet av lägenheter. Här snackades det en hel del om logistiken, vilken är central del på ett område där fem nya kvarter byggs samtidigt och där fler projekt skall komma igång. Hur gör man när flera olika aktörer skall komma med byggtransporter när det är extremt begränsade möjligheter på området? Samtidigt ska de som redan flyttat in bruka samma vägar för att ta sig till sina hem. Det ska bli intressant att se lösningen på detta problem. Lycka till önskar vi Anders med flera!

Efter en mysig lunch på Limhamn körde vi vidare till Lund och projektet Tingsrätten. Ett väldigt intressant projekt som ligger bredvid Lunds central. Här skall det alltså byggas en ny tingsrätt strax väster om tågspåret. De senaste åren har området förändrats väldigt mycket och tingsrätten kommer bli den mest spektakulära byggnaden med spännande utformning; kopparfasad, stora glaspartier och en vattenspegel. På plats möttes vi av arkitekterna bakom projektet, FOJAB arkitekter. De presenterade hur de gick tillväga och vad de grundade förslaget på som vann arkitekttävlingen till nya tingsrätten. Efter en grundlig presentation genomförd av arkitekterna presenterade platschefen Jonas Högberg projektets utveckling. Han tog oss även ut på en rundtur på arbetsplatsen, där stommen just nu reses i ett härligt tempo.

Kvällen avslutades med middag ute i Malmö och trevligt häng, där även några äldre Malmötraineer tittade förbi.

Lördagens aktiviteter var att visa upp Malmö från cykelsadeln. Vi började vår runda med att besöka Västra Hamnen, där vi bland annat tittade på Malmös landmärke och NCC-byggda Turning Torso. Strax intill njöt vi av glass och utsikten mot Öresundsbron och Köpenhamn. Vi cyklade vidare längs Ribersborgs strandpromenad och genom slottsparken. Till damernas stora förtjusning avslutade vi rundturen med en kort shoppingrunda.

Kvällsaktiviteten för lördagen var lokaliserad till Boulebaren och den anrika franska sporten boule. Som, till vissa delar av gruppens stora förvåning, var riktigt roligt. Kvällen fortsatte sedan i muntert sällskap till småtimmarna. Denna härliga helg avslutades under söndagen med en dunderbrunch hemma hos Sofie. Därefter påbörjades hemresorna. Riktigt roligt att samla gänget för en trevlig helg!

Avslutningsvis vill vi tacka alla som ställde upp på våra studiebesök under fredagen; att ni tog er tid att träffa oss, presentera projekten och visa oss runt!

/Gästbloggare Henric Selméus
Trainee Building Malmö – Lund

info-henke

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.