Att få bygga sitt eget kontor

Vilken skillnad det är att nu sitta och jobba i den byggnaden som jag för 10 månader sedan mötte då den var fullt klädd i ställning och med tomma våningsplan bestående av råa HDF-bjälklag med nakna utfackningsväggar. Denna förändring har jag som trainee nere i Malmö fått vara med om under min första tid i traineeprogrammet.

Vilken skillnad det är att nu sitta och jobba i den byggnaden som jag för 10 månader sedan mötte då den var fullt klädd i ställning och med tomma våningsplan bestående av råa HDF-bjälklag med nakna utfackningsväggar. Denna förändring har jag som trainee nere i Malmö fått vara med om under min första tid i traineeprogrammet.

Förväntningarna och spänningen var hög inför första dagen på jobbet efter att ha suttit i skolbänken i 5 år. Äntligen skulle jag börja jobba och få möjligheten att sätta mina kunskaper på prov och förhoppningsvis få använda det som jag lärt mig de senaste åren, och nu har halva min tid som trainee redan gått.

I skrivande stund sitter jag på det nya Malmökontoret i Hyllie och blickar tillbaka på mitt senaste år, och egentligen hela min tid på NCC. Utanför fönstret kan man skymta Öresundsbron i horisonten. Vilken vacker vy och så kul jag har haft hittills.

Istället för en bild ifrån ett fönster, så blir det en bild från byggnadens takterrass.

Utsikten från byggnadens takterrass

Tiden går fort när man har roligt. Men hur hamnade jag här? Egentligen började det redan under skoltiden då jag hade min sommarpraktik på NCC i Halmstad när jag var med i studentprogrammet Kompetensbygget. Jag avslutade även min studietid genom att skriva mitt examensarbete om väderskydd vid byggproduktion i samarbete med NCC. Det har hänt mycket sedan den dagen jag började min anställning här på NCC i höstas och jag har lärt mig massor genom både mina första rotationer och allt vad traineetjänsten innebär… Och mer ska det bli!

Min första traineerotation började i augusti och det var som arbetsledare på ett kontorsprojekt med NCC Property Development som beställare. I denna byggnad har NCC nu har sitt Malmökontor, vilket innebär att vi själva är en av hyresgästerna. Väl på byggarbetsplatsen möttes jag av ett gott gäng som sedan visade sig bidra till att jag gick till jobbet med ett leende på läpparna varje dag. Underbara och bra människor som har lärt mig enormt mycket. Gruppkänslan och teamkänslan som man får tillsammans i ett projekt är häftig. Nu när jag sitter här och skriver så känner jag hur roligt jag verkligen tycker det är att vara ute i produktionen och se mästerverken växa fram. Jag tycker det var kul att få möjligheten att lära mig av alla kunniga kollegor som var villiga att dela med sig av sin kunskap och stod ut med mina kanske lite dumma frågor. Det var mycket jobb och stressigt i perioder, men så roligt att få ha varit med och speciellt nu när jag själv får sitta och njuta av resultatet av byggprojektet.

En dag på bygget

En dag på bygget

I projektet så var mina arbetsuppgifter till en början att ha hand om hyresgästanpassningarna till några av hyresgästerna genom att planera produktionen tillsammans med övriga platsledningen samt yrkesarbetarna ute på bygget. Avslutningsvis knöt jag även ihop säcken med besiktningsanmärkningsarbete. Då gick dagarna ut på att se till att vi kunde stryka de få punkterna som vi hade i förbesiktningsprotokollen.

Jag får gå utbildningar fortlöpande och nu i veckan gick jag och mina andra produktionskollegor en utbildning i Heta Arbeten, vilket var väldigt intressant. Här fick vi speciellt lära oss hur man ska gå tillväga när tillstånd ska skrivas för att heta arbetaren ska få utföras, för att säkerställa att dessa går rätt till. Härifrån tar jag framför allt med mig att det är viktigt att kolla av platsen där arbetet ska utföras innan tillstånd skrivs.

I skrivande stund är jag inne på min andra rotation och då som anbudsingenjör. Det är spännande att få vara med i tidiga skeden och räkna på projekt och lära sig hur alla system fungerar och hur själva anbudsprocessen ser ut. Kul och lärorikt att sitta inne på kontoret och få en större inblick över företagets arbete och speciellt på avdelningsnivå. Här har det dagliga arbete till en början gått ut på att beräkna kostnader för projekt i tidiga skeden, där jag upplever att jag har en del att bita i då det gäller att göra mycket egna antaganden och att använda erfarenhetsvärden från tidiga projekt. Men med bra kollegor så lär jag mig mycket.

Tillbaka i skolbänken. Jag tycker det är viktigt med säkerhet och en bra arbetsmiljö.

Tillbaka i skolbänken. Jag tycker det är viktigt med säkerhet och en bra arbetsmiljö.

Att få sitta och jobba i ett hus som man sett växa fram är en häftig känsla. I vanliga fall får man tyvärr inte möjligheten att fortsätta följa slutprodukten, men denna gång var det vi själva som var brukarna. I mitten av maj så lämnade vi det gamla kontoret för att blicka framåt och anta nya utmaningar på det nya kontoret och framför oss väntade ett nytt arbetssätt, aktivitetsbaserat, vilket innebär att alla har flexplatser. Vi kan varje dag själva välja var vi vill sitta just den dagen beroende på vilket arbete dagen för med sig. Många var från början skeptiska till arbetssättet och hade farhågor över hur detta skulle gå, men väl hemmastadda så fungerar det väldigt bra. Intensiva, aktiva och lugna zoner möjliggör ett val av arbetsplats passande tillfället. Antalet grupprum och studierum har ökat och vi lär oss hur man trådlöst kopplar upp oss på storbilds-TV. Men framförallt blir man bättre på att ha koll på de få grejerna man har eftersom man varje dag ska städa rent och lämna fritt inför nästa arbetsdag och ny person.

Här kan ni se bilder från invigning av huset. Där det gjutna X-et täcktes av som en symbol för att huset är invigt. Vi fick se hur alla de andra hyresgästerna hade fått det på sina våningar under Tour de Chambre, vilket var en uppskattat initiativ av PD.

Här kan ni se bilder från invigning av huset. Där det gjutna X-et täcktes av som en symbol för att huset är invigt. Vi fick se hur alla de andra hyresgästerna hade fått det på sina våningar under Tour de Chambre, vilket var en uppskattat initiativ av PD.

Mer om det nya arbetssättet och vad som passar mig själv bäst lär jag mig mer om varje dag, vilket kan sammanfatta vad hela traineetjänsten går ut på. Förhoppningsvis blir jag mer klok över vart jag vill min framtid ska ta mig. Min dröm efter traineeperiodens slut är först att bli arbetsledare på ett stort projekt där jag får möjligheten att vara med från första spadtaget tills sista spiken är islagen. Att få vara med från början och att tänka igenom hela byggprocessen  och se hur det blir skulle vara häftigt! Framför allt skulle det vara skithäftigt att vara med på en stor gjutning som många av de andra traineevännerna också verkar tycka! Mer betongfrossa åt folket.

Att få möjligheten att vara trainee på NCC och genom att få rotera mellan olika roller och arbetsuppgifter är väldigt utvecklande och roligt. Vi får lära oss mycket om företaget, men framför allt vad vi själva tycker är roligt och intressant att jobba med även efter traineeperioden. Vi träffar mycket människor från hela organisationen som vi kan lägga till vårt egna nätverk och ta hjälp av i fortsatta arbetslivet.

Detta var lite från min vardag som trainee på NCC!

/ Gästblogg från Sofie Olin, trainee NCC Building SE Hus Malmö/Lund
om mig

 

 

 

 

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.