Rätt plats i NCC

Har ni någonsin varit med om att 19 människor samtidigt tar steget ut i gatan och vinkar fram DIN taxi? ...Varefter människorna utbyter blickar och inser att de alla tog klivet i samma ögonblick. Så upplevde jag min uppstartsträff på Produktionsprogrammet 2018, - men i själva verket var det en buss, och inte en taxi, vi vinkade in (bara vi som var med vet). Det är en spännande och härlig känsla att omge sig av människor som drar åt samma håll och där det gemensamma intresset är – framåt! Att få vara en del av NCC Kandidat Traineeprogram skapar en härlig känsla att vara på rätt plats.

Har ni någonsin varit med om att 19 människor samtidigt tar steget ut i gatan och vinkar fram DIN taxi? …Varefter människorna utbyter blickar och inser att de alla tog klivet i samma ögonblick. Så upplevde jag min uppstartsträff på Produktionsprogrammet 2018, – men i själva verket var det en buss, och inte en taxi, vi vinkade in (bara vi som var med vet). Det är en spännande och härlig känsla att omge sig av människor som drar åt samma håll och där det gemensamma intresset är – framåt! Att få vara en del av NCC Kandidat Traineeprogram skapar en härlig känsla att vara på rätt plats.

Uppstartsträff – studiebesök till projektet vid Sergelhuset

Platsen på Vallgatan förankrade oss alla i NCC:s kärna på något sätt, att inte vara en främling för de framtida medarbetarna. Föreläsningarna vid uppstartsträffen för NCC Kandidat Traineeprogram var inspirerande och sporrade. Initiativet till trainee-ordningar ger också en kvalitetsförändring av nybakade ambitiösa NCC:are som tar med sig nya erfarenheter från våra gemensamma träffar. Besöket på projektet Sergelhuset liknar inte något av det vi arbetar med till vardags i Östersund, med krav på att föranmäla transporter och knappt hitta ut ur bygget. Jag tänker att om ett företag ska ha en gemensam riktning krävs möten som dessa, där vi kommer från olika avdelningar med olika projekt i ryggsäcken. Sådana upplevelser av samhörighet lyfter tak, – när denna kunskap kan får plats under ett och samma tak så växer det på höjden.

Av flera anledningar har första tiden på NCC överträffat mina förväntningar. För mig är den goda stämningen inne på kontoret både välkomnande och intressant. Fikarummet är placerat direkt ansluten till entrén och eftersom vi inte är ett stort kontor är kaffemaskinen max 35 steg bort för oss alla på hus, mark, anlägg och väg- detta gör att morgonfikat kl. 9:00 blir en naturlig mötesplats. Läget stäms av och det blir ofta intressanta diskussioner för mig som ny. Första veckan satt jag mycket vid entrén för att börja känna igen lite ansikten och placera alla, hit kommer även pensionerade hjältar och tjänstemän från produktionen som vill säga hej.

Väl ute i projekten har jag mötts av nyfikenhet och engagemang för att sporra mig som ny; både NCC:s egna och underentreprenörer. Även om min egna ambition är hög upplever jag mervärdet av att uppmärksamma nya medarbetare. Att våga bjuda in och berätta om egna upplevelser av det som varit svårt i projekten är erfarenheter där vi alla drar lärdom av varandras berättelser.

Pontus var med i förra årets produktionsprogram och är en av många stöttepelare för mig som ny ute i projekten. Bild: Team Tommy & Pontus i ett projekt i Ramsele under en damm-renovering jag fick delta i de första veckorna.

Fikapauserna är lika lärorika ute i projekten. När en ny person kommer till fikat tar ofta någon chansen att berätta historier runt bordet. Några av de andra medarbetare kanske ”redan pratats hål i huvudet på” ?. Men ofta lyfts också ögonbryn i rummet med ett ”mhm” eller ”jaså”; – var du med vid det bygget, vid den tiden, – jag har hört…?”. Historierna bygger på arbeten både i Sverige och utomlands och flera av de har aldrig arbetat med en kvinna förut. Gemensamt för många är berättelser om tragiska arbetsplatsolyckor som de delar med sig av.  När jag hör berättelserna inser jag hur viktigt det är att NCC fortsätter satsa på arbetsmiljöarbetet.

Mina första fyra månaderna har bestått av rotationer för att lära känna regionens projekt och medarbetare. Arbetet startade med att följa snickare/armerare/betongare, sedan arbetsledning vid rivning som genomförts av underentreprenör,  ..för att nu framöver följa platschef, KvalitetMiljöArbetsmiljö- samt arbete mot entreprenadingenjör.

Ett, tu, tre – snart är arbetet färdigt!

I Tännfallet har NCC byggt en vattenkraftstation där en åtgärd är rivning av existerande station. Rivningen av den gamla kraftstationen med tillhörande tilloppstub för vattenintag låg på andra sidan ån utan anslutning till bilväg. Stationen etablerades på tidigt 40-tal och byggdes ut på 60-talet. Terrängen runt omkring tilloppstuben är kuperat, tilloppstuben bestod av trä och stål där varje planka var falsad och handdoppade i en balja av okänd art. Den flögs ut i sektioner med helikopter, ca 150 lyft. Det var annorlunda arbetsmoment och ett trevligt projekt i Sveriges fjällvärld.

I varje projekt jag besökt eller varit delaktig i har jag upplevt att jag är på rätt plats, i kunnigt och muntert sällskap, tillsammans med människor som har framåtanda och engagemang, – tack för att jag får vara en del av det!

Önskar er alla en trevlig fredag och helg – Östersundskontoret hälsar!

Therese Zakrisson, Infra North Östersund – B.tr. Arbetsledare, NCC Kandidat Traineeprogram

Vi ses där ute!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Ahmad Alhasan

  12 oktober, 2018 09:58

  Hej!
  Jag heter Ahmad Alhasan. Jag är civilingenjör byggnad och vägar och struktur.
  Jag söker jobb.
  MVH
  Ahmad Alhasan

 • Ahmad Alhasan

  12 oktober, 2018 09:58

  Hej!
  Jag heter Ahmad Alhasan. Jag är civilingenjör byggnad och vägar och struktur.
  Jag söker jobb.
  MVH
  Ahmad Alhasan