Gästblogg från Produktionsprogrammet

Hej alla trogna (och även ni andra) läsare. Vi, My och Linnea, kapar ett inlägg här i studentbloggen för att tala om att det även finns ett traineeprogram för de som har gått en treårig utbildning inom bygg/samhällsbyggnad. Detta program heter istället Produktionsprogrammet och är till för att få en insikt i de olika delarna i produktionen, snabbare samla på sig erfarenhet och bygga ett större kontaktnät.

Hej alla trogna (och även ni andra) läsare. Vi, My och Linnea, kapar ett inlägg här i studentbloggen för att tala om att det även finns ett traineeprogram för de som har gått en treårig utbildning inom bygg/samhällsbyggnad. Detta program heter istället Produktionsprogrammet och är till för att få en insikt i de olika delarna i produktionen, snabbare samla på sig erfarenhet och bygga ett större kontaktnät.

Under 12 månader gör man ett antal rotationer inom olika roller, lite beroende av vad du själv har för önskemål och intresse, och får då testa på allt ifrån att vara ute på byggarbetsplatsen som yrkesarbetare och arbetsledare, till att sitta med inköp och anbud. Tillsammans med de andra deltagarna från Produktionsprogrammet från andra städer har vi varit i Stockholm på intressanta utbildningar, studiebesök och träffar med värdefullt erfarenhetsutbyte.

Nu har lite mer än halva perioden gått så vi tänkte passa på att skriva en liten uppdatering från var och en av oss.  Ansökan till produktionsprogrammet ska vara inne senast 11 februari så passa på att sök!

My – avdelning Building Väst

My Royson

Jag jobbar nu min sista dag som arbetsledare på projektet Nya Hovås för att sedan ta klivet vidare till Östra Barnsjukhuset och arbeta med anbud och inköp. Det känns riktigt spännande att få helt andra utmaningar och erfarenheter. Samtidigt så är det såklart med lite vemod jag tänker tillbaka på att Nya Hovås är det första projekt som jag satte min fot på. Jag tänker tillbaka på första dagen jag blev inkastad i en helt ny miljö med nya människor och en kultur jag inte tidigare hade upplevt. Byggbranschen med stort B och jag förväntade mig stora snusande karlar som harklade sig högt och spottade i marken nonchalant. Jag hade inte helt fel, men så trevliga kollegor jag har haft och vad jag fått känna mig som en i gänget! Och vad jag har lärt mig mycket! Jag har under denna period spikat råspont på tak, borrat med borrhammare i betong och slagit i bultar. Jag har känt mig vilsen och jag har känt mig helt rätt. Men nu börjar nya utmaningar på kontor och utöver nya erfarenheter så ser jag fram emot att äntligen ha på mig mina egna gosiga tröjor och inte de konstant skitiga varselhoodiesarna.

Linnea – avdelning Infrastructure

Linnea Bergman

Det har gått åtta månader sen jag började min anställning på NCC, det har varit åtta extremt lärorika och intensiva månader. Jag startade programmet som arbetsledare på projektet Kvarnbyfallet i Mölndal. I rollen som arbetsledare fick jag snabbt en inblick i produktionen; se till att produktionen flyter på, planera dagen, göra tidplaner, arbetsberedningar, beställningar och ett flertal möte varje vecka angående projektet.

Den stora fördelen enligt mig med att arbeta som arbetsledare är den stora variationen, man har en plan för hur dagen ska bli men man måste snabbt kunna lösa problem och nya situationer som uppkommer. Du har även den fina möjligheten att man inte bara sitter inne utan arbetet på utsidan är lika viktigt att vara delaktig i. Ute på projektet har jag fått fantastisk lärdom av yrkesarbetarna som var väldigt villiga att få lära ut all kunskap de besatt och lät mig prova på alla de moment de utför. Kan meddela att lägga plattor ger en fruktansvärd träningsvärk i flera dagar, kunskapen om hur tungt deras arbete är känns otroligt viktigt när jag sen gör tidplaner eller planerar dagens arbete. Har blivit väldigt bra bemött och blev snabbt en i gänget.

 

Fördelen med att gå ett traineeprogram är att du ska få en snabbskjuts in i företaget och lära dig flera olika delar genom rotationer. Så när jag väl började känna mig varm i kläderna efter ett halvår och man hade kommit in i rutinerna var det dags att byta och bli ny på jobbet igen, min första rotation blev till kalkyl där jag fått lära mig om hur det går till att räkna på jobb och lämna anbud, efter min månad där bytte jag över till inköp där jag fått sitta och ta in offerter, skriva avtal och utfört beställningar.

Min nästa rotation blir att prova på och se hur arbetet som platschef fungerar och sen vidare några dagar med arbetsmiljöingenjör.  Rekommenderar verkligen andra att söka produktionsprogrammet, det är en jättemöjlighet och man bildar väldigt fort ett stort kontaktnät och en bättre överblick över NCC. När jag nu under våren avslutar programmet kommer jag gå ut i rollen som arbetsledare igen, där jag trivs som bäst.

//My och Linnea

Psst! Ansökan till både Traineeprogrammet och Produktionsprogrammet stänger denna vecka på söndag, glömt inte att ansöka i tid! Är du mer nyfiken på traineeprogrammet så bloggar jag, Emma, och Emmy här varje fredag.

Håll i hammaren!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.