Kronprinsen som försvann – och kom tillbaka med ny glans

Jag heter Jonas Högberg och jobbar som projektchef för ombyggnaden av Kronprinsen i centrala Malmö. För de flesta är Kronprinsen synonymt med det blåa höghuset med mosaikfasad och möjligen även köpcentret bredvid. Men Kronprinsen är egentligen ett helt kvarter och vårt arbete omfattar hela kvarteret.

Jag heter Jonas Högberg och jobbar som projektchef för ombyggnaden av Kronprinsen i centrala Malmö. För de flesta är Kronprinsen synonymt med det blåa höghuset med mosaikfasad och möjligen även köpcentret bredvid. Men Kronprinsen är egentligen ett helt kvarter och vårt arbete omfattar hela kvarteret.

NCC tecknade partneringkontrakt med fastighetsägaren 2018 för renovering och ombyggnad av kvarteret Kronprinsen. Ett arbete ägaren påbörjat när de förvärvade fastigheten 2014, men där de behövde en partner som kunde klara av ett så komplext projekt som detta är. Valet föll på NCC och jag utsågs till projektchef.

Partnering för komplexa projekt

Vet egentligen inte varför det blev jag, då jag är en ”rookie” i sammanhanget. Detta är nämligen mitt första uppdrag som projektchef. Men, jag har arbetat som platschef på NCC sedan 2003, ofta på stora projekt, senast bygget av tingsrätten i Lund. Jag gillar att jobba i partnering i komplexa projekt, där uppdraget inte är klart definierat från början utan växer fram i nära samverkan med kunden. På det sättet är jag perfekt för Kronprinsen. Från början var jag själv i projektet. Snart var vi många fler, som mest cirka 200 personer, varav 35 egna tjänstemän. Nu är vi på väg neråt i arbetsomfattning.

Kvarteret Kronprinsen omfattar 730 hyreslägenheter i fem huskroppar. Den mest utmärkande är 28-våningshuset med en mosaikfasad i olika himmelsblå nyanser. De andra är två tiovåningshus, ett loftgångshus med sex våningar samt ett sexvåningshus. I området finns även stadsdelscenter, vårdcentral samt ett stort antal kommersiella lokaler. Kronprinsen var med sina 82 meter Malmös högsta bostadshus fram till 2005 då NCC-byggda Turning Torso stod klar.

Kv Kronprinsen. Skissbild FOJAB (ej slutlig gestaltning)

Stad i staden

För en Malmöbo som mig och som är intresserad av dess historia är Kronprinsen en dröm, det finns hur mycket spännande som helst att grotta ner sig i. Kronprinsen byggdes av byggherren Hugo Åberg 1959–1964 och var familjeägt fram till 2014. På platsen låg tidigare kasernområdet för Kronprinsens Husarregemente, vilket gett området dess namn. Tanken var att Kronprinsen skulle vara en ”stad i staden” med bostäder, kontor, restaurang, nattklubb, TV-studio, butiker, läkarmottagning, kyrka, tennishall, bowlinghall, fäktningsbanor, underjordiskt garage (då Nordens största) med full service för bilen. Förebilden var Rockefeller Center i New York.

När höghuset invigdes 1964 var det toppmodernt med till exempel golvvärme och ett unikt system med flyttbara parkeringsplattor i garaget (finns tyvärr inte kvar). Där fanns till och med en egen TV-station som varje onsdag sände lokal-TV i området. I bottenplan fanns en toppmodern showrestaurang som gästades av artister som exempelvis Hasse å Tage och Judy Garland och högst upp i höghuset en restaurang med vidsträckt utsikt och skybar.

Tiden nästan stått still

När vi kom in i projektet var bowlinghallen och showrestaurangen stängda sen länge, flera lokaler stod tomma och mosaikplattorna hade börjat lossna från höghuset. Samtidigt var det nästan som tiden stått still sedan Kronprinsen byggdes, då kvarteret i princip inte renoverats sedan dess. Det fanns även gott om tomma lokaler där man hade samlat på allt som kunde vara bra att ha. Det var med andra ord hög tid att göra något.

Tillsammans med ägaren, som numera är Heimstaden, togs en plan fram med flera olika delentreprenader, med allt ifrån stambyte och fasadrenovering till ombyggnad av stadsdelscentrum och konvertering av kontor till lägenheter och restaurang till bostäder, allt med målet att återställa Kronprinsen till dess forna glans. Några av delentreprenaderna är slutförda och andra pågår för fullt, ett par har skjutits på framtiden. Projektet är komplext och sträcker sig över hela kvarteret, med ett tusental kvarboende hyresgäster och ett stort antal pågående verksamheter att ta hänsyn till.

Bilder från olika skeden av renoveringsarbetet. Foto: NCC och Klas Andersson

Fasadrenovering och stambyte klart

Fasadrenoveringen på höghuset var klurig att komma på hur vi skulle göra, men när vi till sist knäckt nöten blev den mycket lyckosam och till och med utnämnd till ”Årets fasad 2022”, byggbranschens stora pris för Sveriges bästa husfasad, i kategorin Renovering/restaurering. Läs gärna en tidigare blogg med vår platschef Micke, där han berättar om fasadrenoveringen.

Även stambyte samt ombyggnad av kontor till lägenheter är klar. Omvandlingen av stadsdelscentret till en modern galleria pågår för fullt och är delvis klar, likaså ombyggnaden av innergården och flera andra delentreprenader. Det är mycket som händer samtidigt, som tur är har jag god hjälp av platscheferna för varje delentreprenad (som egentligen är som egna projekt), en produktionschef samt ytterligare en projektchef som ansvarar för några av delentreprenaderna och delar av de övergripande arbetsuppgifterna i projektet.

Kronprinsen åter fint område

Parallellt med arbetet på Kronprinsen har jag gått en internutbildning på NCC till projektledare för megaprojekt. Alltså ännu större än detta projekt. Vad som väntar efter Kronprinsen är oklart, men hade personligen tyckt att det varit skönt med ett mindre projekt emellan så att jag får lite andrum. Det hade nog min fru också tyckt.

Trots allt slit är jag glad över att jag fått möjlighet att bidra till att Kronprinsen återfår sin glans, om än utan kungakrona (som det faktiskt var tänkt att höghuset ursprungligen skulle ha), och status i Malmö som ett fint område.

Höghuset efter fasadrenoveringen. Foto: Klas Andersson

Om Kronprinsen-projektet

I partnering med Heimstaden omvandlar NCC kvarteret Kronprinsen i Malmö med allt ifrån stambyte och fasadrenovering till ombyggnad av stadsdelscentrum och konvertering av kontor till lägenheter. Projektet är komplext och sträcker sig över hela kvarteret med pågående verksamheter och kvarboende. Totalt innehåller kvarteret 730 hyreslägenheter fördelade på ett 28-våningshus, två tiovåningshus och två sexvåningshus. I området finns även stadsdelscenter, vårdcentral, ett stort antal kommersiella lokaler samt ett underjordiskt parkeringsgarage som sträcker sig under hela kvarteret.

Läs mer om projektet på www.ncc.se/kronprinsen

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Gesper Dawody

  15 januari, 2023 23:43

  Väldigt snyggt!
  Well done Jonas! 👍

 • Eva Wall

  27 oktober, 2023 16:20

  Det är så fint nu, kommer bli ännu finare när det blir färdigt. Så elegant