Kronprinsen i ny himmelsblå fasad

Med sina 80 meter och 28 våningar är Kronprinsen i Malmö en ståtlig byggnad. Sedan bygget 1964 har den dock tappat en del av sin glans och genomgår just nu ett omfattande renoveringsarbete. Först ut var bytet av den karakteristiska fasaden med två miljoner mosaikbitar i olika himmelsblå nyanser, något ljusare högre upp för att bli ett med himlen, som precis är färdig.

Med sina 80 meter och 28 våningar är Kronprinsen i Malmö en ståtlig byggnad. Sedan bygget 1964 har den dock tappat en del av sin glans och genomgår just nu ett omfattande renoveringsarbete. Först ut var bytet av den karakteristiska fasaden med två miljoner mosaikbitar i olika himmelsblå nyanser, något ljusare högre upp för att bli ett med himlen, som precis är färdig.

Jag heter Micke och ansvarar för fasad- och fönsterbyte på höghuset, ett både hedrande och komplicerat projekt. Det är en delentreprenad i ett större renoveringsprojekt som omfattar hela kvarteret Kronprinsen, som NCC utför på uppdrag av Heimstaden. Kvarteret omfattar totalt 730 hyreslägenheter i fem huskroppar och består förutom av 28-våningshuset även av två tiovåningshus, ett loftgångshus med sex våningar samt ett sexvåningshus. I området finns även stadsdelscenter, vårdcentral samt ett stort antal kommersiella lokaler. Under hela kvarteret finns ett gigantiskt parkeringshus. Kronprinsen var Malmös högsta byggnad fram till 2005 då NCC-byggda Turning Torso stod klar.

Delar av kvarteret Kronprinsen, hösten 2020. Foto: Joakim Kröger

En av flera delentreprenader

Förutom ”mitt” delprojekt, fasadbytet på det karakteristiska blå höghuset, pågår flera andra delentreprenader samtidigt, varav de största är stambyte och relining till samtliga lägenheter i de fem huskropparna samt totalombyggnad av stadsdelscenter. Andra delar är ombyggnad av kontor och restaurang till bostäder, ny garageinfart, ombyggnad av hissar och portar med mera. Projektet påbörjades 2018 och totalt arbetar ungefär 200 personer i projektet.

Fasadrenoveringen är ett komplext projekt, förutom att vara ett stort hus med många kvarboende hyresgäster är fastigheten K-märkt. Det sistnämnda innebar att den nya fasaden måste se exakt likadan ut. Här krävdes en hel del detektivarbete innan vi hittade mosaikplattor i samma kulörer. Ifö i Bromölla som tillverkat de befintliga hade ingen produktion längre, istället blev det en spansk leverantör. Nästa nöt att knäcka var en effektiv och säker byggmetod.

Bilder från fasadbytet tagna våren 2021. Foto: Klas Andersson

Effektiv och säker byggmetod

Tillsammans med kunden valdes en lösning där fasaden kläddes med nya mosaikklädda prefabricerade fasadelement ovanpå befintlig fasad. De totalt 1 450 fasadelementen hissades upp i ett förmonterat spårsystem i smide som fästs i befintlig fasad. Även fönster och balkongdörrar byttes ut, där fönstren var förmonterade i fasadelementen. Efterhand som fasadelementen monterades upp demonterades insidan av befintlig fasad och ersattes med nya ytskikt inifrån lägenheten.

Förutom att återfå sin forna glans innebär den nya fasaden även att byggnaden blir mer energieffektiv med bättre isolering. Balkongerna är även inglasade nu, en detalj som inte påverkades av K-märkningen. Invändigt blir det också en ny känsla med bredare fönstersmygar och bättre ljuddämpning tack vare den extra isoleringen, ”Oj vad tyst det blivit” har jag hört många boende säga.

Nu pågår arbete invändigt för att bland annat bygga om tidigare kontor till bostäder. På första bilden syns Josef i full färd med att montera en spegeldörr. De andra bilderna visar exempelvis de nya breda fönstersmygarna samt utsikt mot innergården från en balkong. Foto: NCC

Ett prestigeprojekt!

Trots pandemi, många hyresgäster att ta hänsyn till och en ny relativt obeprövad byggmetod har arbetet flutit på bra. Fasadbytet påbörjades i december 2020 och slutfördes i början av 2022, i princip enligt tidplan.

Jag har jobbat på NCC sedan 1982. Först som snickare i 18 år, därefter som arbetsledare och sedan 2006 som platschef. De senaste åren har jag bland annat byggt ”Proto” med 185 studentbostäder och ”Brf Arenatoppen”, ett 16-våningshus med 76 bostadsrätter, båda i Lund. Jag har genomfört en hel del renoveringsprojekt tidigare, bland annat på studentområdet Delphi i Lund, men inget som varit i närheten av Kronprinsen som helt klart är ett prestigeprojekt.

Nu fortsätter arbete med ytterligare delentreprenader inom Kronprinsenprojektet, bland annat ombyggnad av kontor och restaurang till bostäder. Jag ser fram emot att fortsätta återskapa kvarterets forna glans och blickar varje dag stolt upp på den nya fina fasaden.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • Margita Roth

    25 april, 2022 23:06

    Fantastiskt roligt att se.

  • Per Fieber

    13 augusti, 2023 08:02

    Imponerande och proffsigt!