Vilken roll spelar kontoret om 100 år?

Hållbart himmelrike för arbete, nödvändig plats för mellanlandning för distansarbetare eller ett tillfälligt hem under intensiva projekt? Vi tar en titt i spåkulan och funderar kring vilken roll kontoret kan tänkas spela om 100 år.

Digitalisering är en trend som påverkar utvecklingen av hur vi lever och arbetar redan i dag. Allt fler surfar och arbetar via mobila enheter och den snabba utvecklingen av molntjänster gör det lättare att ta med jobbet hem eller till någon annan plats. Trots det behöver vi människor träffas och vi har tidigare berättat mycket om hur kontoret kan ses som den hemmahamn där människor möts och skapar innovationer tillsammans.

Hur utvecklingen kommer fortsätta är såklart svårt att sia om men jag tror att allt fler företag måste ta människors beteende och önskemål på allvar när de väljer vilket kontor som passar företaget bäst. Ett hunddagis på jobbet, möjlighet att sova över när man jobbat sent eller skyttelbussar från en kommunikationsknutpunkt dit det är lätt att åka om kontoret ligger avigt till låter rimligt redan nu.

Frågan är hur människor kommer bete sig i framtiden. Tänk om vi organiserar arbetet i projektform och arbetar i sjok som på en oljerigg och sover på jobbet? Efter en sådan vecka är man ledig i två veckor. Eller gör de tekniska hjälpmedlen att vi kan utföra våra arbetsuppgifter så snabbt att vi bara behöver jobba halvtid och på så sätt få mer fritid? Kanske jobbar vi på distans halva veckorna för att kunna bo på landet medan vi delar övernattningslägenheter i städerna för de dagar då vi ska vara på kontoret?

Något jag definitivt tror kommer slå igenom är människors krav på att deras arbetsgivare ska agera hållbart. Redan nu miljöcertifierar vi byggnader. Det tror jag bara är början. När medvetenheten ökar skulle det inte förvåna mig om den nivå på hållbarhetsarbete som i dag är bäst i klassen i framtiden ses som hygiennivå. Allt annat är otänkbart.

Om 100 år tror jag att kontoret fortfarande spelar en viktig roll i människors och företags liv. Ökad möjlighet till individuell anpassning och hänsynstagande till individuella behov kommer vara självklarheter på samma sätt som miljöanpassning på högre nivåer än vi ens kan tänka oss nu.

Att vara en del av en bransch som redan nu skapar innovationer och arbetar med ett långsiktigt perspektiv är oerhört spännande. Rent konkret innebär det att tillsammans med mina kollegor vara involverad i projekt så som Torsplan etapp två som nu miljöcertifieras som BREEAM Outstanding – det bästa som går i nuläget.

Hälsningar,

Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.