Vi jobbar olika – hur kan ett kontor då passa alla?

Den digitala revolutionen har förändrat hur vi arbetar. Särskilt den yngre generationen jobbar gärna på språng från mobilen. Samtidigt känner många att ett eget skrivbord inte är viktigast för prestationen. Finns det ett kontor som lever upp till den nya tidens arbetsmetoder?

Arbete är inte en plats, det är något vi gör. Hur, var och när vi utför jobbet skiljer sig åt och de yngre generationernas intåg på svenska arbetsplatser har drivit på utvecklingen ytterligare.

Produktivitet definieras allt oftare på en individuell nivå och om någon levererar på topp sittandes i en rosa sackosäck bör det väl inte vara några konstigheter att byta ut skrivbordet mot en sådan? Nog för att just det kanske är en överdrift men klart och tydligt är att en och samma arbetsmiljö inte är optimal eller rent av inte fungerar för alla. Något att tänka på är möjligheten att inom ett och samma kontor utveckla olika typer av miljöer. Då kan medarbetarna själva välja vilken fysisk miljö som passar bäst för uppgifterna som ska lösas just den dagen.

Kanske föredrar, eller måste, några medarbetare spendera en stor del av sin arbetstid på språng? Då gäller det att anpassa den digitala arbetsmiljön utifrån detta. Kanske med smarta molnlösningar.

Oavsett behövs kontoret som en hemmahamn, något som bland annat både Susanna Toivanens forskning tydligt visar liksom erfarenheter som dragits av exempelvis Microsoft.

Här kommer vi istället till vikten av att utforma det fysiska kontoret på ett sådant sätt att alla typer av personligheter kan hitta ett sätt att prestera på sin högsta nivå.

Hälsningar,

Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.