Vertikala växthus och gröna väggar

Intresset för att få in mer växtlighet i urbana miljöer ökar. Var det gröna ska få plats är en fråga som det finns flera innovativa lösningar på.
Jag läste nyligen magasinet Forskning & Framsteg. De undersöker i den senaste utgåvan (mars 2013) om högteknologiska odlingar i skyskrapor kan vara lösningen på frågan om framtidens matförsörjning. Att använda skyskrapor som växthus skulle kunna spara utrymme i tätbyggda storstäder men vertikala odlingar förbrukar än så länge för mycket energi skriver dem i artikeln.

Det finns såklart fler metoder än växthus i skyskrapor för att skapa grönare storstäder. Magasinet Ny Teknik intervjuade i höstas forskaren Tobias Emilsson som tror att gröna fasader har en framtid i Sverige. Enligt Tobias Emilsson tillför de grönska i en tät stad, samtidigt som de gör klimatet kallare och fuktigare.

Vi på NCC samarbetar med arkitektfirman White Arkitekter kring ett projekt för att utveckla gröna fasader anpassade till det skandinaviska klimatet. De första prototyperna står redan uppställda. En utanför vårt kontor i Solna samt en på taket till White inne i stan.

Förutom att vara estetiskt tilltalande ger gröna fasader mervärden i form av luftrening, isolering och dagvattenhantering. Gröna fasader kan även fungera som spridningsvägar för olika växtarter.
Jag tycker projektet är spännande och det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig under året. Än så länge känns både vår och grönska ganska avlägset. Följ mig här på bloggen så får du också all information!

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.