Växande e-handel ställer höga krav på logistiken – så gör du för att lyckas

När e-handeln snabbt växer blir pressen stor på hela verksamheten. Vi förklarar vad du behöver tänka på när tillväxten blivit så stor att nya lagerlokaler är ett måste.

Kundernas förväntningar och konkurrensen inom e-handeln ökar varje år. Därför gäller det att ligga långt före i planeringen när det gäller utbud, kapacitet och kundnytta. Samtidigt tycks få e-handlare vara riktigt passionerade för logistik trots att det är en avgörande framgångsfaktor. För Svenskt Kosttillskott är höga inköpsvolymer och effektiv logistik ett måste och därför flyttar de i höst till nya, större lokaler i Hälsobrunnen utanför Stockholm. Hur ser din strategi ut? Här tipsar NCC:s Maria Björsander och Richard Helgesson om fem saker att tänka på när tillväxten tar fart.

  1. Planera flytten i god tid. Med framförhållning kommer du kunna få exakt de lokaler du behöver i ett passande läge utan att behöva kompromissa allt för mycket. Två till tre år innan planerat inflyttningsdatum är lagom särskilt för dig som arbetar med omnikanal.
  1. Inred lagret smart och digitalisera hanteringen. Med en genomtänkt plan för hur och var varor förvaras i lagret kan plocktiderna förkortas. Fasta truckgångar och hyllplatser behöver inte betyda att en viss vara alltid ligger på samma plats. Välj ett warehouse management system (WMS) som digitalt visar på vilken hyllplats varan ligger just nu. Risken för felplock minskar samtidigt som det blir lättare för vikarier och extrapersonal att hämta rätt varor i rätt ordning. Fundera också över vilken takhöjd du behöver. En snabbt växande e-handel kan stanna längre i samma lokal när du kan se takhöjden som möjlighet till expansion. Man kan exempelvis tänka sig att expandera med ställage uppåt eller bygga arbetsentresol i flera våningar (upp till 4 i våra hus).
  1. Ställer dina varor speciella krav på lokalen? Det är inte bara livsmedel som ställer specialkrav på lagerlokalen. Däck är ett exempel på en produkt som både luktar och som kan vara brandfarlig vilket ökar kraven på god ventilation i lokalen. Har du liknande behov? Tänk även igenom vilka temperaturkrav du har. Temperaturkravet kan vara allt ifrån 14 grader upp till 20 grader beroende hur många som jobbar i lokalen och vilket arbete dom utför. Sedan kan också godset ha ett krav. Om man exempelvis lagerhåller läkemedel får inte temperaturen överstiga 20 grader. Då krävs det nerkylning och ventilation vilket måste planeras i tid. Sen kan det ju finnas kyl eller frys inbyggt som hus i huset. Tänk även på inbrottsrisken och kontakta ditt försäkringsbolag som ofta avgör vilken säkerhetsklass byggnaden måste hålla.
  1. Smarta flöden är ett måste. Inleveranser, utleveranser, returprocessen och internflyttar ställer krav på såväl ett effektivt IT-system som på att flödena planerats för att fungera optimalt.
  1. Lev upp till kundens förväntningar. En stor anledning till att e-handeln vinner mark är den närhet och tillgänglighet som kunderna erbjuds. Eftersom e-butiken är öppen dygnet runt måste du kunna leva upp till kravet på snabba leveranser men också kunna svara på frågor och vara behjälplig via e-post, sociala medier och telefon även under helger, kvällar och semestertider. Utan nöjda kunder avstannar tillväxten.

Hälsningar,

Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.