Välkomna åter!

Ett nytt år är här och vi låter en reflektion kring Hong Kongs arkitektur inleda ett inspirerande och kreativt år tillsammans.

Det har varit underbart att vara ledig. Själv har jag varit ledig från jul tills i måndags och vill delge några reflektioner. Jag har varit hemma stor del av tiden och även hemma hos min samt min sambos familjer. Men jag har även hunnit med en tur utomlands – nämligen till Hong Kong. Resmålet bestämdes utifrån att jag ville hälsa på en av mina bästa vänner som sedan sju år bor i Hong Kong.

Hong Kong gjorde stort intryck på mig. Denna stad som har mycket gemensamt med så många andra regioner och städer runt om i världen. Men även stora skillnader. Centrala Hong Kong och närliggande områden till Kowloon Bay som med sina moderna skyskrapor kanske mest kan liknas vid Manhattan och New York. Det här området är vackrast på håll eller i skenet av all belysning när det är mörkt. Många moderna skyskrapor är häftiga. Men ännu fler är de äldre byggnaderna och bostadsskraporna i stadens utkant. Det är trångt – jag undrar hur det går till när man river en skrapa mitt i staden. Kanske är det just den utmaningen som gör att de äldre fastigheterna står kvar…

Områdena Aberdeen, Deep Water Bay och Stanley förde mina tankar till byarna runt omkring Medelhavet med sina charmiga uteserveringar och kurviga vägar. Men även här finns den stora skillnaden i arkitekturen där det nya ser modernt ut medan det lite äldre ser ut att ha byggts utan någon arkitekt involverad. Det för mina tankar till stadsutveckling i Sverige och Norden. Våra vackra städer och framför allt den kvalitet som vi bygger med. Jag är stolt över vårt land och våra städer.

Det som kanske berörde mig mest är kontrasten mellan de många extremt rika och de ännu fler extremt fattiga. De senare är oftast immigranter och gästarbetare från Kina, Filipinerna eller andra delar av den fattiga delen av världen. Vad orättvist livet ändå är för många. Jag hoppas att denna stora skillnad aldrig kommer till Sverige även om vi ser en ökad närvaro av extrem fattigdom och utanförskap. Detta kommer vi säkert att återkomma till då det är allas ansvar.

Nu är jag dock i Sverige igen och jag ser fram emot ett inspirerande år tillsammans med er alla vänner, kollegor och kunder här på bloggen.

IMG_1713 IMG_1735

Hälsningar,

Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.