Bakom den minimala inomhusträdgården Microgarden står den svenska designstudion Tomorrow Machine. Tillsammans med odlingsföretaget INFARM i Berlin har de utvecklat ett nytt sätt att odla växter på inomhus. Resultatet stavas Microgarden Kit och det är ett mycket speciellt växthus. Hanna Billqvist, designer på företaget, vill uppmuntra fler till att odla både hemma och på jobbet.
– Om fler människor kan odla sin egen mat så skär vi ned på långa transporter och dess utsläpp och vi slipper besprutade grönsaker. När man bor i en storstad har man ofta väldigt begränsat utrymme att odla på. Vi ville därför skapa en produkt som är lätt att använda, så att vem som helst ska kunna odla sallad och annat hemma och på kontoret, säger Hanna Billqvist.
För kontorsarbetare ger gröna inslag på kontoret flera fördelar.
– Att ta in växtlighet i arbetsmiljön är bra för såväl hälsan som produktiviteten. Det har till och med gjorts studier på att människor som har växter vid sin arbetsstation mår bättre och är mer produktiva än de som inte har växter i sin omgivning. Micorgarden är en miniodling som är perfekt att ha på bordet i lunchrummet, säger Hanna Billqvist.
Microgarden är helt underhållsfritt och behöver inte ens vattnas. Kittet innehåller ett växthus som användaren själv viker ihop. Materialet är gjort av återvunnen plast. Inuti placeras en gelébädd gjord av vatten och alger. Det slutna växthuset blir ett eget ekosystem där plantorna tar vatten direkt från gelen de växer i.
– Den transparenta gelen gör även att hemma-odlaren kan se och följa varje steg i hur skotten gror och hur växternas rötter växer sig starkare, säger Hanna Billqvist.
När lunchtimmen nalkas plockar du bara ut en eller flera bitar av gelébäddens bitar med färdigvuxen sallad och ställer på bordet. Färskt, gott och välgörande även för dem utan gröna fingrar.
Foton av Merav Maroody
Hälsningar,
Robert Hägg