Trendspaning: Mini-trädgård på kontoret

Att ta in växtlighet i arbetsmiljön är bra för såväl hälsan som produktiviteten. Är växterna ätbara blir det samtidigt lätt att krydda matlådan. Hanna Billqvist, designer på Tomorrow Machine, berättar mer om vår tids gröna våg.

Bakom den minimala inomhusträdgården Microgarden står den svenska designstudion Tomorrow Machine. Tillsammans med odlingsföretaget INFARM i Berlin har de utvecklat ett nytt sätt att odla växter på inomhus. Resultatet stavas Microgarden Kit och det är ett mycket speciellt växthus. Hanna Billqvist, designer på företaget, vill uppmuntra fler till att odla både hemma och på jobbet.

– Om fler människor kan odla sin egen mat så skär vi ned på långa transporter och dess utsläpp och vi slipper besprutade grönsaker. När man bor i en storstad har man ofta väldigt begränsat utrymme att odla på. Vi ville därför skapa en produkt som är lätt att använda, så att vem som helst ska kunna odla sallad och annat hemma och på kontoret, säger Hanna Billqvist.

För kontorsarbetare ger gröna inslag på kontoret flera fördelar.

– Att ta in växtlighet i arbetsmiljön är bra för såväl hälsan som produktiviteten. Det har till och med gjorts studier på att människor som har växter vid sin arbetsstation mår bättre och är mer produktiva än de som inte har växter i sin omgivning. Micorgarden är en miniodling som är perfekt att ha på bordet i lunchrummet, säger Hanna Billqvist.

Microgarden är helt underhållsfritt och behöver inte ens vattnas. Kittet innehåller ett växthus som användaren själv viker ihop. Materialet är gjort av återvunnen plast. Inuti placeras en gelébädd gjord av vatten och alger. Det slutna växthuset blir ett eget ekosystem där plantorna tar vatten direkt från gelen de växer i.

– Den transparenta gelen gör även att hemma-odlaren kan se och följa varje steg i hur skotten gror och hur växternas rötter växer sig starkare, säger Hanna Billqvist.

När lunchtimmen nalkas plockar du bara ut en eller flera bitar av gelébäddens bitar med färdigvuxen sallad och ställer på bordet. Färskt, gott och välgörande även för dem utan gröna fingrar.

opening sliced

Foton av Merav Maroody

Hälsningar,

Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på NCC Sverige AB, orgnr. 556613-4929 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.