I öppna- och aktivitetsbaserade kontorslandskap är det vanligt att personalen inte har bestämda sittplatser. Detta för att uppmuntra interaktion och kommunikation. En ny, stor trend är en återupplivning av detaljstyrning men endast när det kommer till fördelning av sittplatser på kontoret.
Rachel Feintseig, från The Wall Street Journal, har intervjuat företag och experter på området om hur de fördelar sittplatser bland de anställda. Resultatet är fascinerande. Genom att ge medarbetare nya platser med ett par månaders mellanrum och att då noga tänka igenom vilka avdelningar som placeras intill varandra hoppas man kunna öka produktiviteten och samarbetet. Högteknologiska, entreprenörsdrivna företag är som vanligt först ut att testa och effekten har varit positiv.
Experter tycker detta är rätt väg att gå men som vanligt gäller det att alltid utgå från sitt eget företags behov. Enligt artikeln ökar effektiviteten när personal från samma avdelning sitter tillsammans och jobbar medan kreativiteten och innovationsförmågan ökar om man låter personal med olika uppgifter sitta tillsammans på kontoret.
Kanske kan det vara värt att prova att detaljstyra medarbetarnas sittplatser och att se till att byta platser regelbundet och genomtänkt? Samtidigt undrar jag hur mycket man som arbetsgivare bör lägga sig i detaljfrågor så som var varje medarbetare ska sitta.
Läs gärna hela texten: http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304441404579123230310600884
Hälsningar,
Robert Hägg