Trendspaning: Lösmustasch skapar mötesmagi

Arbetsglädje är produktivt och missnöje sänker lönsamheten. Därför känns det självklart att ha roligt på kontoret. Här är vår trendspaning kring den roliga arbetsplatsen.

Lek bevisat effektivt för produktiviteten

Blå sockervadd istället för trist konferensfrukt och lösmustascher på mötet. Låter det tramsigt? Det är precis det som är meningen berättar Samuel West, snart färdig doktor vid Lunds Universitet. Nyckeln till det goda arbetsklimatet och kreativiteten är nämligen en lekfull inställning till varandra och till arbetsuppgiften. Särskilt under möten och konferenser är busiga upptåg effektiva. Så hur gör man? Först och främst måste chefen gå i bräschen för det roliga men det räcker inte att beställa ett pingisbord till lunchrummet. Det viktigaste är den spontana lekfullheten och att skapa ett klimat som uppmuntrar och bejakar detta.

Rätt och rolig kontorsinredning ger resultat

Stil, kreativitet och nytänk präglar inredningen hos finalisterna i tävlingen Sveriges Snyggaste Kontor. Bland de nominerade hittar vi våra hyresgäster Svensk Bygglogistik och Victoria Park. Utanför tävlingsarenan sprider sig trenden med snygga kontor som en löpeld. Rätt kontorsinredning ger goda effekter för affärerna eftersom det stimulerar medarbetarna och bygger företagets varumärke. Google, Microsoft och Dice är företag som tagit just de lekfyllda delarna av kontorsinredningen till nästa nivå. Något att inspireras av!

Glada medarbetare är 12 procent mer produktiva

Nu är kopplingen mellan glädje och effektivitet bevisad. Detta enligt forskare vid brittiska University of Warwick som publicerat resultaten av sin studie Happiness and Productivity i tidskriften Journal of Labor Economics. I studien gjorde de bland annat experimentet att låta några försökspersoner titta på en rolig film innan de fick lösa en uppgift. För de som inte fått titta på film gick det sämre medan de som var glada lättare löste sin uppgift. Skulle detta gå att applicera på arbetsplatsen? Enligt tidningen Chef kan kritiker invända att det är resurskrävande att bjuda medarbetare på film eller mat. Samtidigt kan forskningsresultaten uppmuntra Sveriges arbetsgivare att bejaka den effektivitet som kommer ur glädje.

Samuel_ncc

Samuel West, snart färdig doktor vid Lunds Universitet, forskar om lekfullhet och dess effekt vid möten och konferenser på arbetsplatsen.

 

Glada hälsningar,

Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.