Trendspaning kontor och arbetsmiljöer

Vad är senaste nytt inom arbetsmiljöutveckling och kontor senvåren 2014? Jag har tillsammans med min kollega, och tillika expert på kontor, Annika Eriksson trendspanat inför våren.

Nya värderingar: 3P- People, planet, profit
Företag och individer blir allt mer medvetna om hur de påverkar världen omkring oss. Fler värderar hållbarhet inom miljö, samhälle och ekonomi. Kinnarps lyfter i sin trendrapport fram 3P – Planet, People, Profit. Hur företag och organisationer arbetar in dessa värderingar i verksamheten blir enligt Kinnarp avgörande för möjligheten att attrahera medarbetare i framtiden.

Inredning som sticker ut
Tänk att ha sitt kontor i en glasbox högt ovan klarblått vatten. Eller ha utsikt över skärgårdsklippor och stormande hav. Magasinet Sköna Hem har plockat ihop en lista över nästintill overkligt charmiga kontor. Vågar du ta ut svängarna nästa gång ditt företag flyttar? Vi tror att allt fler företag kommer att titta bortom vanliga vita skrivbord och istället välja nya typer av inredning och utformning av sina lokaler. Kan 2014 bli året då företagen vågar ta ut svängarna ordentligt med inredningen? Hos Bygglogistik är i vilket fall första steget taget. De har valt att lägga några av kontorets kvadratmeter på att bygga en bastu med utsikt över Ullevi. I Stockholm är det en vacker vy mot Hagaparken som välkomnar personalen på Mekonomen. De har flyttat in i den första etappen av Torsplan på det högsta våningsplanet där en del av lokalen består av ett penthouse med dubbel takhöjd och en stor, vacker terrass. Nu bygger vi en motsvarande lokal i den andra etappen av Torsplan, något som passar företag som vill erbjuda såväl medarbetare som kunder en fantastisk miljö. Inomhus föll valet för Mekonomen på delvis aktivitetsbaserat eftersom denna kontorsutformning passar deras arbetssätt bäst.

Mekonomens kontor i den första etappen av Torsplan.

Aktivitetsbaserade kontor går från nyhet till etablerat faktum
I det aktivitetsbaserade kontoret är effektivitet och trivsel ledorden. Istället för att medarbetarna har egna skrivbordsplatser skapas zoner som anpassas för olika typer av arbetsuppgifter. Lösningen kräver färre kvadratmeter och upplevs som mer stimulerande. Det finns ingen universallösning för hur den ska utformas. Allt beror på företagets behov och vilken typ av arbetsuppgifter som utförs av medarbetarna. Microsoft tog steget 2013 . I år tror vi att den, relativt sett, nytänkande idén med aktivitetsbaserade kontor blir ett etablerat faktum. Men kom ihåg, det är såklart alltid varje företags individuella verksamhet som avgör om det är cellkontor, öppet landskap eller något annat som passar bäst.

Den andra etappen av Torsplan med ett penthouse högst upp. En fantastisk arbetsmiljö helt enkelt.

Hälsningar,
Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.