Ta en fikarast – och bli mer kreativ

När du vill sammansvetsa teamet och väcka kollegornas kreativitet är det läge att bjuda på fika. Viveka Adelswärd, nu pensionerad professor i kommunikation på LiU, har studerat hur kafferastens informella samtal på jobbet påverkar grupper och individer.

När du vill sammansvetsa teamet och väcka kollegornas kreativitet är det läge att bjuda på fika. Viveka Adelswärd, nu pensionerad professor i kommunikation på LiU, har studerat hur kafferastens informella samtal på jobbet påverkar grupper och individer.

Enligt Viveka Adelswärd ger en fikapaus både medarbetare och arbetsgivare mycket tillbaka. Särskilt när det kommer till gruppdynamik eftersom personer på olika positioner inom organisationen samlas under informella former. Hierarkierna bryts och frågor kan belysas med nytt ljus.
Under rasten kan vi också dela med oss av mer personliga reflektioner och berättelser om vad som händer på fritiden eller hemma i familjen. Sådant skapar förståelse och gemenskap kollegor emellan. Samtidigt blir rasten en arena där information om organisationen kan spridas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med en kopp kaffe i handen diskuterade redan på 1700-talet konstnärer, lärda och intellektuella politiska frågor på kaffehusen runt om i Europa. En huvudsakligen manlig sysselsättning. Kvinnornas kafferep i hemmen, som blev vanliga från 1800-talets mitt, har enligt Viveka Adelswärd alltid lite nedsättande förknippats med skvaller snarare än diskussioner om aktuella frågor. Ur ett genusperspektiv är detta intressant; mäns samtal över kaffet etiketteras sällan som skvaller berättar forskaren i en artikel publicerad av Linköpings Universitet.

En stunds vila, möjlighet att fylla hjärnan med inspiration från andra och tillfälle att pröva tankegångar och idéer. Det är tydligt att fikat betyder något särskilt på svenska arbetsplatser i allmänhet och definitivt så hos oss på NCC Property Development. I mitten av vårt kontorslandskap har vi stora soffor utställda och där samlas vi oftast för en kopp kaffe efter lunchen och givetvis en fredagsfrukost varje vecka. Hur ser fikarutinerna ut hos er?

Hälsningar,
Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.