Små insatser kan skapa hållbart yrkesliv

Social inkludering är en viktig faktor för att medarbetare ska trivas i det långa loppet. Passa på att tänka till ett extra varv när du planerar ditt nya kontor, och satsa gärna lite extra på lösningar som rör de ytorna på kontoret som är mest sociala.

Social inkludering är en viktig faktor för att medarbetare ska trivas i det långa loppet. Passa på att tänka till ett extra varv när du planerar ditt nya kontor, och satsa gärna lite extra på lösningar som rör de ytorna på kontoret som är mest sociala.

Social hållbarhet är en aspekt av hållbarhetsbegreppet och när man talar om det från ett stadsutvecklingsperspektiv så syftar man till en jämlik hälsa. I ett samhälle finns idag stora påfrestningar och det ställs krav på individen att vara förändringsbenägen och anpassningsbar. Stora ord som på pappret kan vara svåra att omsätta rent praktiskt, men det finns faktiskt många konkreta insatser som vi kan implementera på arbetsplatsen för att få till ett bättre socialt klimat för våra medarbetare.

Nya lösningar för inkludering
En plats som kanske mer än någon annan är förknippad med socialt umgänge och utbyte på lite större arbetsplatser är lunchrestaurangen. Därför är det viktigt att titta på hur den är utformad för att skapa bra förutsättningar för social samvaro som får medarbetarna att må bra, känna sig inkluderade och socialisera med varandra på ett naturligt sätt.

I många lunchrestauranger – särskilt de med några år på nacken – finns en uppdelning mellan de som köper sin mat och de som har med sig matlåda. På många arbetsplatser finns en separat matsal för de med matlåda. Det här är en detalj som sätter spår i hur människor umgås på arbetet och gör skillnad på medarbetarna.

Genom att integrera lunchrestaurangen bättre kan medarbetarna umgås på ett mer inkluderande sätt. Placera mikrovågsugnar i anslutning till restaurangen, där de som har med sig matlåda kan värma sin mat. Låt dem också använda samma porslin som de som köper sin mat använder. Sedan sitter alla tillsammans och äter och efteråt lämnar man sin disk på samma ställe.

Social inkludering bäddar för framgångar
Att det har funnits en uppdelning mellan de som köper sin mat och de som har med sig matlåda är inte ovanligt, men genom att göra några mindre ändringar kan medarbetare umgås under samma förutsättningar, vilket skapar en bättre atmosfär på arbetsplatsen.

Graden av samarbete mellan kollegor kan också öka i och med sådana initiativ, eftersom man har möjlighet att äta sin lunch med vem som helst på kontoret. Varför inte passa på att ”mingla” lite med några från en annan avdelning?

Lösningar som går ut på att göra arbetsplatsen mer jämlik gör det lättare att både locka och behålla talanger. I Danmark forskar vi just nu på Social Office Design tillsammans med PDH-studenten Thomas Toft. Läs mer om projektet här.

Prenumerera gärna på Framtidens kontor, för att inte missa något blogginlägg. Fyll i din e-postadress här till höger.

/Johanna Hult Rentsch, Regionchef NCC Property Development

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.