Så hanterar du stressen inför jul

Frigjorda timmar, en känsla av kontroll och mindre stress. Låter det som drömmen inför jul? Vi berättar hur du lyckas med tre enkla tips.

Julledigheten närmar sig med stormsteg och visst ska det bli härligt att spendera tid med familjen i ett pepparkaksdoftande hus? Men innan dess är det mycket som ska hinnas med och jag tror vi är många som känner av stressen. För att slippa känna så och för att faktiskt hinna klart med det som måste göras innan ledigheten gäller det att fokusera på en sak i taget, planera arbetstiden noggrant och att ta hand om kroppen.

1. Skriv smarta ”att göra-listor” och prioritera uppgifterna rätt

En lista är ett givet koncept som vi alla känner sedan tidigare men problemet är att vi ofta skriver långa listor med alla sysslor blandade hur som helst. En bra lista rangordnar arbetsuppgifterna dels efter hur viktiga de är och dels utifrån hur lång tid de kommer att ta. Genom att uppskatta tiden för varje uppgift och sedan räkna ihop det riskerar du inte att lägga för många uppgifter för varje dag. Dessutom, sätt de tråkigaste eller svåraste uppgifterna först på dagens agenda. Kanske bör du också fundera på vilka möten som verkligen är ett måste att hinna med innan jul. De möten du väl tar kanske kan klaras av på 45 minuter istället för den där vanliga timmen.

2. Sluta göra flera saker samtidigt

Att göra många saker på en gång kan inledningsvis ge känslan av att mycket blir gjort men våra hjärnor är inte byggda för att arbeta på det sättet. I själva verket utför du varje syssla långsammare och när ditt fokus ligger på flera saker samtidigt blir varje enskild uppgift ofta sämre gjord. Jobba därför med en uppgift i taget och sätt ett alarm som ringer när det är dags att byta uppgift så slipper du dessutom kolla på klockan under tiden.

3. Träna och vistas i dagsljus

Att vi haft få soltimmar i november och ännu inte sett så många i december är det nog fler än mig som känner av. En promenad på lunchen, träning innan eller efter jobbet eller varför inte en stunds meditation. När stressen kryper fram prioriteras träningen ofta bort för att spara tid men i själva verket jobbar vi bättre efter en joggingtur eller en promenad i dagsljus.

Hälsningar,

Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.