Portland Towers: Nytänkande kontor med plats för sällsynta falkar på taket

I Köpenhamn omvandlades nyligen två cementsilos till det moderna kontoret Portland Towers. Hit är fler än människor välkomna. På taket har nämligen en holk för pilgrimsfalkar byggts.

Antalet pilgrimsfalkar i världen minskade länge på grund av miljögifter. Nu har populationen på många håll återhämtat sig. Till Danmark återvände pilgrimsfalken efter 30 års frånvaro under 2001.

För sällsynta rovfåglar kan det vara ont om lämpliga häckningsplatser. Det ville vi bidra till att råda bot på i Köpenhamn när två cementsilos byggdes om till kontor. Portland Towers har länge varit ett landmärke i Köpenhamns hamn och högst upp, på 59 meters höjd, finns nu den specialbyggda fågelholken.

Att det bara finns en holk på taket beror på att pilgrimsfalkar är väldigt territoriella. De tycker heller inte om att bli störda och vill ha bra sikt från boet. Ursprungligen häckade pilgrimsfalkar på naturliga klippor och i branter. Nuförtiden inkluderar valet av boplats även höga byggnader i stadsnära miljöer. I Danmark har ett flertal holkar satts upp på höga byggnader för att attrahera pilgrimsfalkar. Vår förhoppning nu är att ett falkpar flyttar in lagom till häckningssäsongen i mars.

Grönt tak lockar insekter och behåller dagvatten

Under några av Portland Towers konsoler kommer även mindre holkar för exempelvis sädesärlor att byggas. Det gröna taket av sedum som anlagts i anslutning till byggnadens gemensamma takterrass ger goda förutsättningar för tillgång till insekter. Samtidigt har sedumtaket flera andra miljöfördelar. Bland annat absorberar de luftföroreningar och minskar behoven av stora dagvattensystem.

Falkholken och det gröna taket är en del i arbetet med Portland Towers miljöcertifiering. För att certifieras enligt BREEAM krävs det att en byggnation i samband med konstruktionen också förstärker möjligheterna för flora och fauna. Portland Towers ligger i Köpenhamns nya hållbara stadsdel Nordhavn som just nu byggs ut med bostäder och kontor.

Här finns ett kort nyhetsinslag med video på danska att titta på för den som är extra intresserad.

Hälsningar,

Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.