Østensjøveien 27 nominerat till prestigepris på MIPIM

Jag är knappast den första svensken som har blickat västerut för att hitta förebilder. Men man behöver inte blicka hela vägen över Atlanten för att hitta inspiration. Att ta en titt på Norge kan räcka mer än väl.

Jag är knappast den första svensken som har blickat västerut för att hitta förebilder. Men man behöver inte blicka hela vägen över Atlanten för att hitta inspiration. Att ta en titt på Norge kan räcka mer än väl.

När NCC i Norge utvecklade sitt nya huvudkontor var målet högt satt. Genom att ta ett helhetsgrepp kring hållbarhet där ekonomiska, miljömässiga och sociala aspekter ingick kunde huset nå hela vägen fram och bli ett gott exempel för hållbart byggande och hållbart arbetsliv.

Østensjøveien 27 – En hållbar förebild
Redan år 2012 utnämndes Østensjøveien 27 (Ø 27) till en av världens 100 mest hållbara byggnader på FN konferensen om hållbar utveckling.  För arkitekturen står Henning Larsen Architects och byggnadens utformning är minst sagt spektakulär.

Nu har det blivit dags att hålla tummarna igen. Som en av fyra finalister har Ø 27 nu en chans att vinna ett av de mest prestigefyllda prisen som arkitekter och utvecklare kan tilldelas på fastighetsmässan MIPIM i Cannes i mars i år. Tävlingen hyllar innovation i fastighetsbranschen och vi är extra glada över att vara i final i just kategorin Best innovative green building.

Här får jag nog ta den där mentala utflykten över världens näst största hav ändå. Less is more, det är en bevingad sanning som har flugit hit över Atlanten. Och det passar in i beskrivningen av Ø 27. Huset har byggts i enlighet med kriterierna för BREEAM NOR, den norska versionen av miljöcertifieringssystemet BREEAM. Det betyder bland annat att ett aktivt arbete gjorts för att minska utsläppen av växthusgaser genom att noggrant välja byggmaterial och genom att utforma byggnaden på ett sådant sätt att materialanvändningen minimeras.

Din röst avgör vilken byggnad som vinner
Materialvalen till bygget har också präglats av minimalism när det gäller miljöpåverkan. Vi har använt mer miljövänlig betong och återvunnet stål. Valet föll även på en prefabricerad fasad som optimerar materialanvändningen och minskar mängden deponi. Här finns mer information om huset.

Självklart har stor vikt också lagts på att skapa bra arbetsmiljöer inne i huset, så att det blir möjligt för dem som jobbar där att utföra sitt arbete effektivt samtidigt som de mår bra. Vi har nu sålt fastigheten men NCC Norge hyr halva huset som huvudkontor.

Nu håller vi tummarna för att Q 27 vinner utmärkelsen Best innovative green building på MIPIM. Det är du som avgör vilken fastighet som vinner genom att rösta online här.


Hälsningar,
Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.