”Love how you work”
Så låter devisen hos världens största möbeltillverkare. Häromveckan träffade jag helt kort Steelcase Europachef och Stockholmsrepresentant tillsammans med återförsäljarna på Lindelöfs Inredningar och vår arkitekt Alexandra Moore. Steelcase producerar intelligenta möbler för aktivitetsbaserade kontor. De samlar all världens kunskap om hur man balanserar tid och kraft när man arbetar så att man får så mycket uträttat som möjligt. Samtidigt som man har roligt. Samarbete, kommunikation och kultur är viktiga pusselbitar som ska formas i möbler som stimulerar olika användningsområden.
NCC Boende väljer öppet landskap
Mina kollegor på NCC Boende har tagit ett kliv vidare i sin kontorsutformning med smarta sitt- och förvaringssystem från just denna producent. De provar att lämna gamla mönster och redan nu verkar det sociala samspelet på ett nytt och öppnare sätt berättar Alexandra Moore.
Även Marie Nordin – som är chefsassistent på Boende – håller med. Marie som också delat sin tid som projektledare i kontorsutformningen, säger att hon har känt mycket positiv energi från de flesta av sina kollegor.
– Det känns som om vi nu fått ett bra arbetsklimat vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att vi lämnade ett gammalt och slitet cellkontor. I början fanns det skeptiker bland medarbetarna mot att sitta öppet men efterhand som de fick bra argument och förklaringar lyckades vi få med oss även dem, berättar Marie Nordin som under ombyggnadsfasen skickade ut ett informationsblad varje vecka om vad som skulle hända i närtid så att medarbetarna skulle känna sig medskapande och förväntansfulla.
– Det är viktigt för vi är nyfikna av vår natur och vill veta vad som händer för att känna oss trygga med förändringar. Med facit i hand kan jag nu också konstatera att vi inte bara fått det ljust och luftigt, utan även att budgeten håller – allt från bygg, inredning och service. Nu kommer vi att bo in oss och sedan utvärdera, säger Marie Nordin.
Svenska arbetsmiljöer under omprövning
Alexandra Moore har gjort en intressant iakttagelse:
– Trots öppenheten finns ändå de viktiga ”reviren” kvar, men på ett mer kollektivt sätt än tidigare. Man personifierar sin identitet i grupp och understryker på så sätt en social tillhörighet.
Jag måste hålla med henne, det märks tydligt hur man bemödat sig om att boa in sig i sina ”kvarter”. Det intressanta blir att hitta en bra balans så att arbetsmiljön speglar verksamheten samtidigt som den stimulerar medarbetarna.
Jag kan bara konstatera att svenskt arbetsliv och svensk arbetsmiljö kommit in i ett nytt spännande skede där vi närmat oss internationell öppen standard. Man kan inte utforma lokaler i dag utan kunskaper som tar hänsyn till bland annat nya flöden som erbjuder mobilitet utifrån olika uppgifter och behov. Vår ambition är att kunna hjälpa till att ta fram den bästa kravlistan för varje kund och sedan forma fina lösningar i både gamla och nya lokaler.
Hälsningar,
Robert Hägg