Nyårslöfte: minska avbrott i arbetet

Forskning visar att kontorsmedarbetare blir avbrutna i sitt arbete ungefär var tionde minut. Här kommer några tips på hur du kan bli mer effektiv samtidigt som du mår bättre under 2017.

Forskning visar att kontorsmedarbetare blir avbrutna i sitt arbete ungefär var tionde minut. Här kommer några tips på hur du kan bli mer effektiv samtidigt som du mår bättre under 2017.

Så här års är vi många som summerar året och funderar på hur vi vill att det nya året ska bli. Nyårslöften har en tendens att inte hålla så länge och de är inte alltid realistiskt ställda, men jag vill verkligen uppmana alla till att skapa bättre förutsättningar på sitt arbete under 2017.

Stäng av alla aviseringar
Mobilen plingar och mejlkorgen fylls hela tiden på. Sätt telefonen på ljudlöst och lägg den ifrån dig. Ha inte mejlen uppe när du arbetar med något krävande. Bestäm att du bara kollar mejlen några gånger per dag och kolla den vid samma tider varje dag, så att det blir en vana. Om du har möjlighet kan du gärna ställa in ett autosvar på din mejl lite då och då, så att du kan arbeta fokuserat i fred.

Fokusera på en arbetsuppgift i taget
Vi är som minst effektiva när vi hoppar från en arbetsuppgift till en annan och detta skapar stress och vi måste hela tiden börja om i tankeprocessen. Rätt vad det är har man fastnat i en negativ spiral som det är svårt att ta sig ur. Sätt dig ned och skriv en prioriteringslista över dina arbetsuppgifter och bocka sedan av en sak i taget. När du sedan får sitta med en sak under en längre tid kommer du märka hur mycket du faktiskt får gjort.

Prata med dina kollegor
Det är garanterat inte bara du som upplever detta som ett problem. Ha ett möte på jobbet och kom fram till hur ni bäst hanterar avbrotten under dagen. Kanske presterar du bättre senare på dagen än på morgonen, och kanske finns det någon på kontoret som gärna arbetar hemifrån lite då och då för att få lugn och ro?

Se till att det nya arbetssättet förankras och implementeras – medarbetare på alla nivåer kommer att tjäna på detta och företaget blir friskare och mer effektivt.

Genom att inte vara lika tillgängliga hela tiden blir vi mer fokuserade, vi känner att vi gör ett bra jobb och mår bättre. När vi går hem för dagen är vi nöjdare och mindre stressade. Det tycker jag låter som ett nyårslöfte värt att hålla.

Hoppas ni fått en härlig start på det nya året!

Hälsningar,
Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.