”Stress är ett tillstånd av obalans mellan det som krävs och det som är möjligt” – låter det bekant?
Professor Torbjörn Åkerstedt på Stressforskningsinstitutet. |
Enligt Arbetsmiljöverket är det inte ohälsosamt att ha mycket att göra under en begränsad tid. Det är först när stressen blir långvarig som det blir en hälsorisk. Och då spelar det inte någon roll om arbetet är engagerande eller inte. Det är inte bara arbetsmängden som kan ge upphov till stress, arbetsmiljön är också viktig när det gäller att skapa optimala förutsättningar för anställda.
Så vad kan vi göra för att motverka stressen? På Stressforskningsinstitutet, en del av Stockholms Universitet, har forskare och professorer under åren sammanställt listor med tips kring hur man undviker stress.
Här har jag valt ut några av professor Torbjörn Åkerstedts bästa tips:
1. Sov! Sju–nio timmar är en friskfaktor. Fyra–fem timmar är en riskfaktor.
2. Våga säga nej så att du inte överanstränger dig.
3. Hitta någon fysisk aktivitet eller kulturaktivitet som ger stimulans utanför arbetet. Men: var kulturell eller träna med omdöme – låt det inte bli ytterligare en stressfaktor.
4. Sänk din ambitionsnivå.
5. Ta tid till att göra ingenting.
6. Se till att ge och få socialt stöd.
7. Tänk på din hemsituation. Många hindrar sig själva från att återhämta sig för att de gör för mycket på fritiden, även på helgerna.
8. Fokusera på att lösa problem och tro på din egen förmåga.
Själv försöker jag varva ned på helgerna och ser till att alltid boka av tid för tennis runt lunch på fredagar men samtidigt är det lätt hänt att jobbet åker med hem ibland. Jag tror det viktigaste är att vara medveten och att ta symtom på stress på allvar. För grejen är ju att långvarig stress kan leda till utbrändhet och i värsta fall långvarig sjukskrivning. Så bråttom kanske det inte var att rensa ur mailkorgen trots allt?
Hälsningar,
Robert Hägg