Masthuggskajen: stadsdelen som gör Göteborg mer hållbar och pulserande

Den som inte besökt Göteborg på ett tag lägger nog märke till alla byggkranar som pryder stadens silhuett. För mig som bor här har de blivit en naturlig del av stadslivet. För oss som arbetar med stadsutveckling och är ansvariga för flera av kranarna, kan vi konstatera att det händer mycket i stan just nu.

Det finns flera projekt som är spännande och har potential att bli landmärken i det växande Göteborg. En av stadens mest intressanta stadsdelar under utveckling är Masthuggskajen, som ligger fem minuter med cykel från centralstationen, vid Järntorget och restaurangtäta Linnégatan.

Stadsdelen, som är en av Göteborgs största planer någonsin i innerstaden, kommer att inrymma en ny halvö, en nyanlagd park och förstås nya hus som kompletterar området som redan idag är kulturtätt och har ett lokalt präglat folkliv. Tanken är att bygga vidare på den identiteten och att de nya kvarteren förstärker känslan av en stadsdel som bubblar och lever dygnet runt. En plats full av kontraster mellan gammalt och nytt, storslaget och småskaligt, högt och lågt, globalt och lokalt, av affärer, gatuliv och möten.

Från NCC är vi tidigt på plats – vi är bra på att vara motor i stadsutvecklingen. Vi ska utveckla tre olika hus; Våghuset, Brick Studios och Magasinet. Jag fick möjlighet att sitta ner med Göteborg stads stadsbyggnadsdirektör Henrik Kant i Stadspodden för en tid sedan. Vi hade ett inspirerande samtal om hur Masthuggskajen kommer påverka staden Göteborg på flera sätt.

Bygger vidare på områdets identitet

Projektet kommer att förflytta och förlänga stadens centrala delar mot Järntorget och Linnéstaden. På så sätt blir staden mer sammanhängande och lättare att orientera sig i för människorna som ska till kontorsarbetsplatserna i våra nya hus eller till kultur- och nöjeslivet kring Masthuggskajen och Linnégatan.

Det är ett stort ansvar och en rolig utmaning att utveckla detta område som redan från början sjuder av liv. Alla vi som jobbar med projektet – NCC, staden och andra fastighetsaktörer – arbetar målinriktat tillsammans för att stadsdelen ska bygga vidare på områdets identitet med kultur, mat, teatrar, hotell och ölbryggerier.

På NCC har vi inställningen att vi ska bidra med nya värden där vi fastighetsutvecklar. På Masthuggskajen gör vi det genom att skapa arbetsplatser och mötesplatser för spännande verksamheter, människor och kultur.

Första stadsdelen som hållbarhetscertifieras

Vi har även varit pådrivande för att hela stadsdelen nu är den första någonsin att bli hållbarhetscertifierad enligt Citylab. Vi skapar hållbarhet på riktigt, där vi arbetar med höga ambitioner och tydliga målsättningar för varje ny fastighet. NCC fortsätter att fylla husen med hyresgäster och företag som tycker att hållbarhet är viktigt. Idag har hela 3000 kvm hyrts ut med hållbara hyresavtal, vilket NCC varit först i världen med att lansera.

Hållbarhetsarbetet har vunnit på att vi arbetat tillsammans. Alla i konsortiet är med och bidrar i sina projekt och vi har kunnat ta de stora greppen tillsammans med staden. Masthuggskajen kommer till exempel att vara översvämningsskyddad och bidrar därmed till att göra Göteborg mer klimatanpassat för framtiden. Samtidigt är det alltid en utmaning att skapa växtlighet och grönt i ny, tät bebyggelse. Här görs det bland annat genom att en park anläggs och att vi arbetar med grönska på taken som ger området viktiga ekosystemtjänster.

Min målbild är att sitta på kajen om några år, dingla med benen och se den nya linbanan fara över älven långt över huvudet. Hoppas att även andra göteborgare är lika spända på att se resultatet som jag. Särskilt alla stadens unga som utbildar sig och kan tänkas vilja stanna kvar i stan för att det är härligt att jobba i en kreativ och pulserande miljö.

Masthuggskajen Våghuset Terras

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.