Kafékontor allt mer populärt

Smart landningsplats mellan möten eller en plats för inspiration. Nu flyttar jobbet till fiket på allvar och allt fler svenska kaféer hyr ut kontorsplatser.

New York är en föregångare och en stad där flera hotell och kaféer satsat specifikt på småföretag men även i Sverige har trenden funnits i flera år. Coffice på Södermalm i Stockholm är ett av dem och i februari i år öppnade Café&Co i Hornstull. Kaféet H10 i Visby öppnar också upp en kontorsavdelning under våren för att bara nämna några exempel.

Fördelen för små företag och konsulter är gemenskapen, möjligheten att nätverka och att kunna sitta på en inspirerande arbetsplats istället för att jobba hemifrån. Men det är inte bara de minsta bolagen som har något att vinna på utvecklingen. Medarbetare vid större företag kan exempelvis mellanlanda på ett arbetskafé ett par timmar mellan möten eller boka upp sig för en halvdags arbete om de befinner sig i en stad där företaget inte har kontor.

De olika caféerna har olika upplägg, från möjlighet att kunna hyra en fast plats till flextillgång och så drop-in pass för en dag.

Att många gillar att arbeta i kafémiljöer är inte så konstigt. Ett stimulerande brus i bakgrunden, tillgång till gott kaffe och så en generellt sett mer kreativ inredning än de klassiska kontoren lockar ofta den yngre generationen. Samtidigt tycker såklart många att miljön är alltför rörig för att kunna koncentrera sig i. Som vanligt beror mycket på vilken typ av arbetsuppgift det är som ska lösas och vilken typ av miljö som stimulerar till bäst prestation.

Jag tror att företag kan inspireras av trenden när de inreder sina kontor. Att skapa en kafémiljö i en del av lokalen är inte så svårt och på så sätt kan medarbetarna få njuta av en kreativ miljö utan att lämna byggnaden.

Hälsningar,

Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.