Kaféernas nya intäktsmodell – tar betalt per minut

Kafékedjan Ziferblat tar betalt per minut istället för per kopp kaffe. Nu sprider sig trenden från Moskva till Kiev vidare till London. Kanske är det dags att fråga sig om den svenska kafébranschen är redo för förändring.

Kafékedjan Ziferblat tar betalt per minut istället för per kopp kaffe. Nu sprider sig trenden från Moskva till Kiev vidare till London. Kanske är det dags att fråga sig om den svenska kafébranschen är redo för förändring.

Uttrycket lyder ’tid är pengar’ och den ryska kafékedjan Ziferblat tar orden till sin spets. På deras kafé på 388 Old Street i London är det tiden på kaféet som gästerna betalar för. Det kostar cirka 30 öre per minut att vara där och då ingår allt. Kaffe, te, kakor, internet, skrivare och såklart möjligheten att utnyttja lokalen som arbetsplats eller mötesplats. Måla en tavla, spela piano, jobba i grupp eller slå dig ned med datorn för enskilt arbete. Gör vad du vill så länge du respekterar övriga besökare och inte förstör något. Det är till och med okej att ta med och laga till sin egen mat.

Det var i Moskva som det första Ziferblatkaféet öppnade. Grundarna ville skapa en plats där de kunde mötas och arbeta med sitt projekt Pocket Poetry. Klassisk poesi skrevs på lappar som laminerades och spreds runt om i staden. De bjöd in vänner och vännernas vänner. Snart var det lilla vindsrummet för litet och de behövde större lokaler.

Tvärs över gatan, på Pokrovka Street, hittade de ett utrymme att hyra. Tidigare hade gästerna fått lämna donationer men nu införde de modellen med ett pris per minut. Så har det fortsatt och trots att grundarna betonar att det är ett socialt projekt snarare än en affärsmodell tycks affärerna gå bra. I Kiev, Kazan och Nizhniy Novgorod och så vidare finns redan Ziferblat och jag kan inte låta bli att undra om detta skulle kunna fungera i Sverige.

Låter det avlägset? Det finns faktiskt ett exempel på en lite liknande verksamhet i Stockholm. Coffice på Tjärhovsgatan är ett kafé där det går att arbeta och boka mötesrum men prissättningen till kafégästerna är samma som vanligt. Kanske blir de stora företagen först på bollen genom att öppna upp sina lokaler?

Microsoft är sugna på att öppna upp sitt bottenplan för andra än de anställda men någon prissättning har jag inte hört mer om. Jag undrar bara när det första renodlade betala-per-minut-kaféet slår upp portarna. Hoppas det blir i en galleria nära mig!

Klicka här för att ladda ned Ziferblats PDF med bilder och mer information.

Hälsningar,
Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.