Har du kondis nog för ett kontorsjobb?

 

 

Orkar du gå mer än sex kilometer i rask takt? Grattis, då har du den kondition som krävs för ett stillasittande kontorsarbete.

Ett stillasittande jobb låter kanske inte alltför ansträngande fysiskt men faktum är att timmarna på skrivbordsstolen kräver mer än du tror. Ergonomi är en viktig del och därför lät vi sjukgymnasten Helena Nilsson ge sina bästa tips kring detta. En annan del är konditionen som krävs för att orka koncentrera sig ordentligt hela arbetsdagen.

Enligt Martin Bach, vd på Hälsogurun och hälsobloggare hos Skånskan, är det syreupptagningsförmågan som avgör hur lätt det är att fokusera på jobbet under lång tid. Syreupptagningsförmågan förbättras av konditionsträning och enkelt uttryckt blir det lättare att utföra även stillasittande arbetsuppgifter under en hel dag om du har bra kondis.

Några avancerade tester för att ta reda på hur du ligger till behövs inte. Det räcker gott med att ta en rejäl promenad. Hur du mår efter en sexkilometerspromenad på en timme är ett enkelt sätt att mäta syreupptagningen. Är du trött och andfådd och inte orkar fortsätta gå kommer även en heldag på kontoret vara för mycket. I alla fall om du vill prestera på topp hela dagen. Tyvärr menar Martin att de flesta inte har den konditionsnivå som de skulle må bra av. Och arbetsprestationen lider utav detta.
Att komma till rätta med problemet är inget svårt i sig. Regelbunden motion genom cykling, promenader eller lätt jogging tar en långt. Eller varför inte ta en tur till gymmet på lunchrasten? Det kommer i alla fall Sweco kunna göra när de flyttat in i Skånegatan 1-3. I samma hus öppnar även Fitness24Seven.

Själv brukar jag träna på gymmet vi har på NCC:s huvudkontor men allra helst spelar jag tennis. Det går såklart också att väva in träningen på arbetstid. Varför inte ta nästa möte under en promenad? Är det för kallt ute funkar löpband för möten. Kanske är det annars dags att göra som Försäkringskassan som valde ett aktivitetsbaserat kontor med korridorer längs innergårdarna för gående möten plus löpband på en av de gemensamma ytorna.

Hälsningar,
Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.