Hållbarhet ledord när Järva krog byter skepnad

Från vägkrog och galoppbana till trafikplats. Nu går Järva krog en helt ny och hållbar framtid till mötes när NCC utvecklar en helt ny stadsdel.

Från vägkrog och galoppbana till trafikplats. Nu går Järva krog en helt ny och hållbar framtid till mötes när NCC utvecklar en helt ny stadsdel.

Troligen fanns Järva krog redan på medeltiden och var under lång tid en vägkrog strategiskt placerad cirka 3,5 kilometer norr om Stockholms norra infart Norrtull. Här kunde handelsbönder och andra resande rasta och få sig en bit mat innan de fortsatte sin färd till eller från Stockholm.

År 1919 invigdes Ulriksdals kapplöpningsbana i området. Där hann många storheter tävla i den klassiska galopptävlingen ”Gyllene Hästen” fram till att kapplöpningsbanan stängde 1960 till förmån för då nybyggda Täby Galopp. Sedan dess har platsen främst tjänat som Trafikplats Järva krog där Bergshamraleden övergår i Enköpingsvägen vid korsningen med Uppsalavägen. Fram tills nu.

Byggnad i Järva krogNCC utvecklar Järva krog
Detaljplanen har vunnit laga kraft och den 28 september tas det första spadtaget för utvecklingen vid Järva krog. Det blir starten på nya, moderna kontor och en stadsdel som ska bli hållbar, cykelvänlig och framtidssäkrad. Där ska finnas en bra blandning av arbetsplatser, boende och service. Det är viktigt för oss som stadsutvecklare att stadsdelen är en helhet som erbjuder boende och arbetande i området många möjligheter. Tillsammans med nya torgbildningar och ny gatustruktur är vi övertygade om att Järva krog kommer trivas i sin nya kostym.

Vi har som mål att minimera miljöpåverkan på ett konkret sätt. En del av det är miljöcertifierade byggnader som uppförs på ett ansvarsfullt sätt och som sedan kan stå länge utan att behöva ersättas. En annan del är att skapa en inkluderande stadsmiljö i området, något som vi kontinuerligt undersöker för att kunna utveckla miljöer som är till gagn för människor och samhället i stort.

NCC bygger nytt huvudkontor
Området vid Järva krog ligger oss varmt om hjärtat. Här kommer vi uppföra NCC:s nya huvudkontor. Det beräknas stå färdigt 2019 och den andra kontorsbyggnaden året därpå. Det kommer bli en attraktiv plats i ett tillgängligt läge, vilket innebär att många medarbetare enkelt kommer kunna ta sig dit med cykel eller med hjälp av kollektivtrafik.

Att ta sig an en plats med så mycket historia förpliktigar och vi tar det ansvaret på fullaste allvar. Järva krog har känt den värmande doften av mat, den adrenalinstinna stämningen från galoppbanan och det ljudliga bullret från trafiken. Nu är det dags för något nytt.

Vill du veta mer om arbetet i Järva krog? Läs mer om projektet här .

Katarina Wåhlin Alm, vd för NCC Property Development Sverige

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.