Hållbar fastighetsutveckling som förbättrar arbetsmiljöer och människors välmående

För oss på NCC Property Development är det oerhört viktigt att utveckla fastigheter som bidrar till att människor mår bra på sin arbetsplats. En människa som trivs och mår bra presterar bättre, är mer produktiv och har förmågan att växa i sin yrkesroll. Det är bra både för den anställde men även för arbetsgivaren.

För oss på NCC Property Development är det oerhört viktigt att utveckla fastigheter som bidrar till att människor mår bra på sin arbetsplats. En människa som trivs och mår bra presterar bättre, är mer produktiv och har förmågan att växa i sin yrkesroll. Det är bra både för den anställde men även för arbetsgivaren.

En viktig pusselbit för att lyckas är att tänka på helheten. Enskilda detaljer kan naturligtvis göra skillnad, men det är först när helhetsbilden framkommer som verkliga förbättringar för arbetsmiljön tydliggörs och kan åtgärdas. Med det menar jag alla aspekter i den fysiska miljön, både inomhus i kontorsmiljön och utomhus. Vi pratar om Improve human wellbeing, alltså att förbättra människors välmående.

Låt mig lyfta fram några exempel. Vi sätter funktionaliteten i fokus och tittar på hur arbetsplatsen används och vad man där gör, hur man gör det och i vilka sammanhang. Faktum är att vi som arbetar i kontorsmiljö gör en rad olika saker under en arbetsdag. Ibland kräver uppgifterna lugn och koncentration men vi ägnar oss också åt sociala aktiviteter. Det medför att vi behöver flexibla arbetsplatser där vi, beroende på uppgiften, kan variera vår miljö och att kontoret är indelat i zoner efter aktivitet.

Vidare har vi tittat på den forskning som finns på området och som visar att vi påverkas av vad vi ser, hör, luktar, känner. Rätt akustik är viktig och ljudbilden styrs inte bara av hur högt människor pratar utan kan påverkas av möbler, takhöjd, vad man har på väggarna. Färgsättningen är också viktig, där gult är bra för kreativitet och inspiration medan grönt är avstressande. Gott om växter är bra för att syresätta luften.

Utomhusmiljön är också viktig. Dels för att den ska tillåta att man kan sitta ute vid fint väder, det bör finnas bänkar att sitta på och givetvis tillgång till wifi. Men det finns också andra faktorer i utomhusmiljön som främjar hälsan. Ett bra exempel är Valle Wood, en kontorsfastighet som vi ska bygga i Oslo och som ska stå klar 2019. Det är den största kontorsfastigheten i Norge som byggs helt i massivträ – ett unikt projekt som banar väg för både utveckling och är ett kliv i rätt riktning för miljön.

Valle Wood ligger nära ett fritidsområde med fotbollsplaner som kan användas på våren och sommaren. I närheten finns också ett annat härligt område för roliga vinterupplevelser. När vi utvecklar Valle Wood har vi satsat mycket på att skapa goda förutsättningar för hälsofrämjande transportmedel. Fastigheten kommer få ett eget cykelhotell med 450 cykelplatser, verkstad och omklädningsrum med dusch och skåp. Vintertid kommer vi hålla cykel- och gångvägarna isfria. Vi etablerar också samarbete med ett nyöppnat träningscenter intill där de som arbetar i Valle Wood ska få fördelaktiga villkor.

Det kommer också att finnas en restaurang med fokus på hälsosam mat, som under lunchtid fungerar som personalrestaurang och på kvällstid är öppen för allmänheten. Vi kommer även satsa på att erbjuda exempelvis massage och kemtvätt.

Idag arbetar människor på andra sätt än tidigare och det måste vi möta genom att skapa rätt förutsättningar och en arbetsmiljö där människors hälsa och välmående ännu mer står i fokus.

Läs gärna mer om hur vi arbetar med hållbar fastighetsutveckling på ncc.se.

/Bent Roar Myrvang Ekse, Uthyrningschef NCC PD Norge

Tips! Nästa gång bloggar Yirui Jiang, Fastighetsutvecklare NCC PD Finland, om nytänkande med respekt för historien. Vill du prenumerera på bloggen så kan du anmäla dig här på sidan.

Illustration: Lund + Slaatto Arkitekter

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.