Framtiden kan bjuda på ”smygande” transporter

När det släcks i sovrumsfönstren runt om i landet ska tystnad råda på gatan utanför, det är jag den första att skriva under på. Buller från transporter som körs genom tätbebyggda områden är inget som någon ska behöva störas av. Men samtidigt finns ett problem som det inte går att blunda för - transportnäringen störs också, men av de nattliga avbrotten i trafiken. Tätorterna blir då till hinder på vägen mot målet för leveransen.

Nu har ett forskningsprojekt på Chalmers dragit igång för att lösa situationen. Dels gör man en grundlig genomgång av hur mycket transporter stör omkringliggande bostäder genom att undersöka vilka ljudnivåer som det faktiskt går att uppmäta inomhus när en transport passerar. På den punkten handlar det om att en gång för alla reda ut vilka gränsvärden som är rimliga.

Men projektet handlar även om fordonsutveckling, och det tycker jag är det kanske mest spännande i studien. Forskarna kommer att ta fram ett modifierat fordon som är tystare än dem som rullar omkring på vägarna i dag.

Tystare trafik ligger både i branschens intresse och i samhällets i stort. Miljön i hemmet, på kontoret, eller för all del bakom ratten blir mer hälsosam med en rofylld ljudbild. Plötsligt dyker det upp en vision i horisonten av att suset från storstäderna kommer av trädkronorna utmed allégator och i parker. Inte från motorvägen ett par kilometer bort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hälsningar,
Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.