Ergonomi i aktivitetsbaserade kontor (del 3 av 3)

I rätt arbetsmiljö är det lättare att må bra men den stora skillnaden kan var och en av oss skapa varje dag. I den sista delen i bloggserien om ergonomi får du tipsen som främjar din hälsa och som kan förlänga ditt liv.

I det avslutande inlägget i vår bloggserie om ergonomi ber vi Helena Clevenhult, ergonom och legitimerad sjukgymnast, om tips på vad enskilda individer kan göra varje dag för att förbättra sin hälsa på jobbet.

Vad kan enskilda individer tänka på när de har ett stillasittande arbete?

De klassiska tipsen fungerar fortfarande, och är ofta underskattade. Exempelvis bör man ha skrivaren på en annan våning, gå till fikarummet för att fylla sitt vattenglas istället för att ha en vattenflaska, bestämma sig för att ha sin telefontid stående, utnyttja trapporna och om du åker kommunalt exempelvis utnyttja resan till att stå på tåget eller bussen.

En annan liten utmaning kan vara att göra en 300-ing per dag. Det innebär att samla ihop 100 tåhävningar, 100 uppresningar från stol och 100 luftroddar (rodd utan gummiband). Det är ungefär 13 repetitioner av dessa tre övningar per timme. Och det tar inte ens en minut.

Problemet är oftast att komma ihåg att röra på sig. När jag är ute på olika arbetsplatser försöker jag alltid ge tips om hur varje enskild individ kan minska sitt stillasittande. Ett tips kan vara väldigt effektivt för en person medan det inte hjälper nästa person alls. Vissa personer behöver bara få en tillräckligt bra förklaring till varför stillasittandet är ohälsosamt för att göra något åt det. Insikt leder till förändring.

Ofta brukar påminnelselappar eller klistermärken hjälpa. Placera en prick någonstans du tittar ofta. Varje gång du ser pricken ska du resa dig upp. Många använder sig av appar eller datorprogram som skickar påminnelser när det är dags att resa sig eller byta arbetsställning.

Jag tycker att man ska försöka uppnå en successiv förändring och uppskatta det lilla man lyckas förändra. Att öka sina antal steg per dag från 4 000 till 10 000 är mycket för många. Sätt individuella mål och arbeta med beteendeförändring istället. Man måste ställa in sig på att leva en generellt mer aktiv livsstil för att lyckas.

Hälsningar,

Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.