Dimma ljuset och bli mer kreativ

Rätt belysning handlar inte bara om ljus. Nya rön från tyska forskare visar att även mörker kan vara rätt på jobbet. I alla fall om du vill vara kreativ.

Rätt belysning handlar inte bara om ljus. Nya rön från tyska forskare visar att även mörker kan vara rätt på jobbet. I alla fall om du vill vara kreativ.

Dagsljusinsläpp och bra inomhusbelysning är självklarheter i goda arbetsmiljöer vilket vi berättat om tidigare. Men rätt ljusmängd kan även vara ett dämpat ljus eller mörker. Vad som är rätt beror på vilken arbetsuppgift som ska utföras och under hur lång tid jobbet ska göras.

Enligt tidningen Arbetsliv har de tyska forskarna och psykologerna Anna Steidle, University of Stuttgart, Eva-Verena Hanke, Chemnitz University of Technology, och Lioba Werth, University of Hohenheim, experimenterat kring detta och dragit slutsatsen att ljusmängden i stor utsträckning påverkar hur människor tänker och agerar.

Medan mörker gjorde personerna som deltog i testet mer kreativa och fritt tänkande så hade ljusa rum motsatt effekt. Om man läser denna artikel som forskarna själva skrivit visar det sig även att människors förmåga att samarbeta påverkas av hur ljust eller mörkt det är. Slutsatsen blev att samarbetsförmågan påverkades positivt av lägre belysning.

Med det sagt är det viktigt att minnas att en bra arbetsmiljö kräver bra belysning eftersom dålig belysning kan ge huvudvärk och ögonbesvär liksom att riskerna för olycksfall och belastningsskador ökar. I dagens flexibla och anpassningsbara kontor finns det dock inget som säger att alla rum behöver ha samma ljusstyrka. Anpassning av belysningen ända ned till individnivå är möjligt och då kan ett rum med lägre belysning som stimulerar kreativitet vara ett alternativ.

Jag skulle själv kunna tänka mig en arbetsmiljö med ett rum som kanske snarare känns som ett café, där belysningen är mjukare och atmosfären avslappnad. Ibland är det en sådan fysisk miljö som behövs för att skapa det ”höga tak” i en arbetsgrupp som gör att man vågar lufta idéer som kanske ligger utanför hur saker och ting traditionellt har gjorts. På min dagliga arbetsplats vill jag däremot sitta nära ett fönster och ha bra ljus för att kunna fokusera på de delar av mitt arbete som kräver analytiskt tänkande och noggrannhet.

Det bästa är att medarbetare på dagens moderna arbetsplatser inte behöver välja antingen eller. I grund och botten handlar det om att tillhandahålla de arbetsmiljöer som gör att de bästa resultaten kan levereras.

Dimma ljuset och bli mer kreativ samtidigt som samarbete funkar bättre. Detta enligt ny tysk forskning.

Hälsningar,

Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.