Dags att sluta multitaska?Konsten att förbi lugn och fokuserad trots stress på jobbet är lättare att lära sig än vad många tror. På bara nio veckor blir du effektivare och mer fokuserad med hjälp av Corporate Mindfulness.

Ett nytt buzzword tänker du kanske när du hör ordet Corporate Mindfulness. Det må så vara men om vi istället fokuserar på kunskapen bakom det glassiga ordet så finns mycket att hämta.

Förra veckan talade Martin Ström, civilingenjör, psykolog och organisationskonsult hos Previa för en intresserad skara åhörare på Stockholms Handelskammares frukostträff om konsten att träna upp sin förmåga att fokusera.

För Martin Ström betyder effektivitet att göra något med så lite ansträngning som möjligt. För att lyckas behövs en inre förmåga som går att träna upp: riktad uppmärksamhet.

Apple, Google, Sony och McKinsey & Company är bara några av de företag som använder mindfulnessträning. Google har ett eget program för mindfulnessträning som de humoristiskt nog kallar Search inside yourself.

Vi är alla under en ständigt ökande press och måste ta till oss oerhört mycket information. Det gäller inte bara i arbetslivet utan i hela livet. Det är inte heller bara det yttre som påverkar oss, utan vi påverkar oss själva. Mentalt är vi ofta någon helt annanstans. Vi bär på en börda av tankar på det förflutna och på framtiden som skapar stress enligt Martin Ström. Mindfulness handlar om vårt sätt att hantera det här. Det handlar om hur vi kan få hjärnan att vara närvarande oftare. Att bara göra en sak i taget är sällan stressande.

Livet kommer att vara svårt så det gäller att vara så redo som möjligt. Corporate Mindfulness handlar alltså om att träna upp förmågan att fokusera och att närvara. Du måste träna. Det räcker inte att läsa om det. Tio minuter om dagen i nio veckor är vad som krävs enligt Martin Ström men effekten känns redan innan dess. Träningen handlar om att totalt fokusera på en sak under tio minuter. Prova att sitta ned med rak rygg, andas och räkna från ett till tio och ned igen fram och tillbaka. Det kommer dyka upp tankar. Känn att de finns där och fokusera sedan på andningen igen. Tänk på att övning ger färdighet!

Martin Ström visade också upp ett citat som jag tycker fångar in nyttan med mindfulness:

The first law of performance is to pay attention,
– Ellen Langer, Professor i psykologi vid Harvard University.

Här finns en bok också som Martin Ström rekommenderade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hälsningar,
Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.