Cykla till jobbet och bli mindre stressad

En cykeltur till jobbet gör inte bara under för konditionen, cykelpendling gör också koncentrationen bättre. Det visar en ny brittisk studie.

Resultatet av en ny brittisk studie visar att det finns en tydlig koppling mellan sättet att ta sig till jobbet och hur människor mår. Resultatet presenterades i skriften Preventive Medicine den 15 september.

Bäst mentalt mår de som cyklar eller promenerar till jobbet, men även de som åker kommunalt känner sig betydligt mer tillfreds än dem som åker bil. Studien gjordes på University of East Anglia’s Norwich Medicial School. I studien analyserade forskarna data som samlats in under 18 år kring pendlare mellan 18 och 65 år. Mer specifikt undersökte de pendlarnas känslor av värdelöshet och olycka, deras sömnkvalitet och kvantitet samt om de hade svårigheter att hantera problem. Faktorer som påverkar människors välmående i övrigt vägdes också in, det gällde exempelvis inkomst, relationer, barn, flyttar och byten av jobb.

Resultaten från studien visar att fysisk rörelse på väg till jobbet gör att människor upplever mindre stress och koncentrerar sig bättre. Ju längre promenaden eller cykelturen är, desto bättre är det. Bilpendlare som inte rör på sig sover däremot sämre och känner sig dessutom mer olyckliga ju längre tid de åker bil.

DN har intervjuat Mats Börjesson, professor i folkhälsa vid Gymnastik- och idrottshögskolan. Han är inte förvånad över studiens resultat och nämner svenska studier som indikerar samma sak.

Ungefär 150 minuter medelintensiv aktivitet per vecka rekommenderas. Det blir ungefär en rask 30-minuterspromenad eller cykeltur om dagen. Perfekt att klara av på väg till eller från jobbet helt enkelt.

Däckventiler som lyser

En cykeltur i höstmörkret blir säkrare med lampor och reflexer. Nu finns även lysande däckventiler som tänds när hjulen snurrar. Dem på bilden kommer härifrån: http://www.smartasaker.se/lysande-dackventiler-2-pack.html

Hälsningar,

Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.