Bra belysning behövs om du vill prestera på topp

Bra ljus och god hälsa hör ihop. Särskilt nu under vinterhalvåret påverkas vi negativt av ljusbristen. En promenad på lunchen ger mycket men lika viktigt är god belysning på kontoret.

Varde ljus, sa belysningskonsulten och installerade lampor i alla vinklar och vrår. Gott så, ljus inomhus har nämligen stor inverkan på oss människor ur såväl ett hälso- som produktivitetsperspektiv.

När dagsljus och lampor lyser upp kontorsmiljön ordentligt blir vi piggare och vi orkar koncentrera oss längre. Samtidigt vet vi att felaktigt ljus påverkar oss negativt. Flimrande lysrör skapar stress och dålig belysning gör lätt att vi sitter och spänner oss i felaktiga arbetsställningar för att kunna se det vi arbetar med.

Enligt Arbetsmiljöverket ska belysningen vara anpassad efter det arbete som ska utföras och ljuset ska gå att variera efter varje individs behov. Ibland arbetar man sittande, ibland stående, ibland ensam och ibland i grupp. Detta ställer krav på en genomtänkt kontorsbelysning.

Mer ljus på kontoret

En kontorsmiljö kan ljussättas på många sätt. Grunden är alltid dagsljuset som förutom att få oss att må bra också bidrar till energibesparingar när vi inte behöver ha lika många lampor tända. Dagsljus är enligt Arbetsmiljöverket också viktigt för att biologiska funktioner i kroppen ska fungera. För rätt ljuseffekt måste kontorets fönster vara rätt utformade eftersom det bestämmer dagsljusets karaktär, hur väl det kan utnyttjas, hur mycket dagsljus som kommer in i rummet och om ljuset bländar eller inte.

Förutom dagsljus gör artificiell belysning kontoret ljust. Men lampor i taket räcker inte. Ofta skuggar vi oss själva när vi arbetar. Därför är individuellt anpassade platsbelysningar ett viktigt komplement. Glamox tipsar om att låta energisnåla skrivbordslampor minska behovet av allmänbelysning samtidigt som den enskilde får en bra och ergonomiskt korrekt ljuslösning.

Med hjälp av sensorteknologi och modern ljusreglering går det att skapa zoner med olika ljus. Närvarosensorer släcker belysningen när det inte finns någon på arbetsplatsen. Dagsljussensorer dämpar belysningen när solen skiner in genom fönstren, något som sparar energi under sommaren när solljuset snabbt värmer upp stora hus.

Rätt ljus på kontoret är avgörande för både individens hälsa och organisationens produktivitet överlag. För mer inspiration och information om belysning, ladda ned Energimyndighetens app Lampguiden gratis. Även Belysningsbranschen bjuder på kunskap i denna skrift och på deras hemsida. Även här hos Arbetsmiljöverket finns mer praktisk information om kontorsbelysning.Alberga Business Park

Hälsningar,

Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.