Bara den finaste fisken är god nog för Hemköp

Utfiskning av världshaven är ett globalt problem. Att välja fisk från säkra bestånd är ett lätt sätt att göra rätt. Hemköp i Torsplan visar vägen med sin MSC-märkta fiskdisk.

Utfiskning av världshaven är ett globalt problem. Att välja fisk från säkra bestånd är ett lätt sätt att göra rätt. Hemköp i Torsplan visar vägen med sin MSC-märkta fiskdisk.

Ibland kan man behöva lite hjälp på vägen. Inte minst som dagligvarukonsument. Det spelar ingen roll hur gärna vi skulle vilja köpa ekologiska eller rättvisemärkta varor om de helt enkelt saknas på hyllorna. Här har alla dagligvaruhandlare chansen att kvalificera sig till klimathjälte genom att göra det enkelt för människor att fatta hållbara köpbeslut.

Att vänta sig att människor i sin vardag ska ta en omväg efter jobbet för att ta sig till en butik med stort utbud av ekologiska varor är nog önsketänkande. Vi har alla behov av en bekväm vardag som flyter på utan alltför stora mentala farthinder. Att handla på den butik som ligger på bekvämast avstånd från hemmet är väl typexemplet på det.

När Hemköp öppnade sin flaggskeppsbutik i Torsplan i november förra året presenterade de sin första MSC-märkta fiskdisk. Alla fiskar i disken kommer alltså från säkra bestånd. Genom att välja dem motverkar konsumenten havens utfiskning. Enligt Hemköps fiskpolicy ska all fisk som säljs i kedjans butiker komma från säkra bestånd. Även om inte alla Hemköpbutiker hunnit nå den visionen ännu så ger det en tydlig riktning för verksamheten. Och det i sin tur är till stor hjälp för oss konsumenter. För vi kan inte själva ge oss ut på Nordsjön och dra upp dagens middag. Vi är beroende av handlarnas ansvarskänsla och på den punkten är Hemköp en lysande ledstjärna.

Hälsningar,

Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.