Bana väg för cykeln i stadsutvecklingen

Cykeln blir ett allt viktigare inslag i den hållbara staden, och som stadsutvecklare är det viktigt att skapa bra förutsättningar för den. I en serie blogginlägg kommer vi att lyfta fram olika fördelar som cykeln för med sig och hur vi formar hållbara städer och kontor med hjälp av tvåhjulingen.

Cykeln blir ett allt viktigare inslag i den hållbara staden, och som stadsutvecklare är det viktigt att skapa bra förutsättningar för den. I en serie blogginlägg kommer vi att lyfta fram olika fördelar som cykeln för med sig och hur vi formar hållbara städer och kontor med hjälp av tvåhjulingen.

Visst får vi räkna med aprilväder ännu ett tag, men nu har faktiskt cykelsäsongen kommit igång på riktigt. I en rapport från paraplyorganisationen Svensk Cykling finns det tre cykeltrender som sticker ut: elcykeln, mountainbiken och tjänstecykeln. Faktum är att mer än en tredjedel av svenska folket skulle kunna tänka sig en elcykel, enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Svensk Cykling. Klas Elm, vd Svensk Cykling, menar att vi svenskar börjar närma oss ett europeiskt mönster:

– I många andra europeiska länder är elcykeln ett mer etablerat inslag i stadsbilden och i takt med att vi ser hur intresset och försäljningen skjuter i höjden närmar vi oss kontinenten.

Cykling för en grönare stad
Mycket av den klimatförändring som sker i dag har sina rötter i städerna och därför är det viktigt att arbeta för en mer hållbar stad. Ett sätt att få våra städer mer hållbara är att ge mer plats åt cykeln; i Tyskland har till exempel förbundsrådet beslutat att förbjuda nyproducerade bensin- och dieseldrivna bilar från och med år 2030, något som man tror kommer minska koldioxidutsläppen med 95 procent. Att cykeln i stället kommer susa fram som ett bra alternativ är inte svårt att gissa sig till.

Om våra städer blir mer attraktiva kommer fler att vilja vistas där, vilket skapar nya affärsmöjligheter. Ett exempel på det är Nørrebrogade i Köpenhamn där man har gjort plats för breda gång- och cykelbanor, vilket har gjort hela området lugnare samtidigt som det finns gott om plats för caféer och uteserveringar. Det är alltså inte bara miljön och invånarna som tjänar på att tänka och bygga rätt – det finns även ekonomiska incitament.

Till sist vill vi passa på att tipsa om Världsnaturfondens inspirerande film om hållbar utveckling i världens städer. Avsnittet om Paris visar hur elcykeln är en viktig del av den parisiska satsningen på hållbara städer; Paris stad står för en fjärdedel av kostnaden när en parisbo köper en elcykel.

Cykeln som en del av stadsbilden är definitivt här för att stanna. I nästa blogginlägg om cykling kikar vi närmare på hur man kan underlätta för medarbetarna att ta cykeln till jobbet – och hur det kommer hjälpa dem att må och prestera bättre. Se till att du inte missar några spännande nyheter genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev .

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.