Balans mellan jobb och fritid målet för framtidens talanger

När Universum låter studenter ranka drömarbetsgivare får de framtida talangerna också tycka till om vad som är viktigt för dem i arbetslivet. Balans i livet, trygghet och möjlighet till en internationell karriär rankas högt i de nordiska länderna.

I tre av de fyra marknaderna som Universum undersökt står balans mellan jobb och fritid högt på studenternas kravlista. Finska affärsstudenter sätter detta mål främst, de norska värderar trygghet lite mer och de danska vill göra internationell karriär i högre utsträckning än de andra. Bland ingenjörsstudenter från Sverige däremot är balans i livet allra viktigast.

En förutsättning för att locka till sig den bästa kompetensen är att som arbetsgivare kunna se vad som skapar värde för varje individ. För någon är det kanske möjligheten till flextid som betyder mest medan andra vill jobba på distans varannan vecka. Också tydligt är hur dagens unga allt mer värderar arbetsgivarens sociala och miljömässiga ansvarstagande. Det är alltså betydligt fler faktorer än lön och intressanta arbetsuppgifter som avgör om någon ur generation Y söker jobb hos just dig.

En kreativ arbetsmiljö rankar ingenjörsstudenter dock också väldigt högt. De vill jobba i en dynamisk miljö där innovation och nya idéer välkomnas. Som arbetsgivare handlar det därför om att uppmuntra och bädda för en öppen företagskultur för att kunna locka framtidens talangers intresse.

NCC ligger på plats åtta i rankingen över Nordens mest attraktiva arbetsgivare 2015. Det är samma plats som förra året och något vi såklart är väldigt glada för.

Inom kort återkommer vi till HR-relaterade utmaningar här i bloggen och tipsar om hur du som arbetsgivare kan göra för att locka till dig kompetensen du behöver för att behålla konkurrenskraften.

Hälsningar,

Robert Hägg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.