Attraktiva mötesplatser utvecklar Gårda i Göteborg

Stadsutveckling ska få områden att leva även efter kontoren har stängt. Men i otippade områden krävs något utöver det vanliga, och det är precis det vi planerar i Gårda.

Med sina många rivningstomter är Gårda ingen given destination. Det som talar för området är att det ligger förhållandevis centralt och strategiskt vid E6:an. Dessutom finns det väldigt många människor inom en radie på 15 mil, och det är där Gårda börjar bli intressant i mina ögon.

Det började med att vi på ESS Group fick kontakt med NCC och Platzer och pratade om deras planer på att bygga fastigheten Kineum i Gårda. Vi hade en bra dialog med NCC och vi har stort förtroende för Platzer som, liksom vi, tänker väldigt långsiktigt kring sina byggnader. Det är viktigt eftersom det är Platzer som kommer förvalta fastigheten när den står färdig. Att tänka långsiktigt bäddar för ansvarsfullt byggande.

Blandat nöjesutbud stärker marknaden

Det vi vill göra i Gårda är att skapa en nöjesdestination dit människor vill komma och umgås, slappna av och ha roligt. Det ska finnas rum att hyra, men vi vill tänka större än bara ett traditionellt hotell och skapa ett varmt vardagsrum som är öppet för alla. Vi planerar därför en livlig urban saluhall i bottenvåningen dit alla är välkomna att äta eller köpa med sig något gott hem. I huset tänker vi oss fyra, fem olika restaurangkoncept, musik, spa och en del med shuffleboard, gaming, pingis, biljard, escape rooms, karaoke … Det ska vara som att gå in på ett nöjesfält, och det är det som kommer krävas för att locka människor till Gårda. Ett traditionellt hotell med en lobby och reception räcker inte. Människor, oavsett om de är från London, Göteborg, Oslo, Borås eller Stockholm ska vilja stanna i minst 48 timmar och ha fantastiskt roligt, och vilja komma tillbaka. Det är vårt mål.

Att anordna möten eller konferenser på ett sådant ställe blir mer intressant än en traditionell anläggning som bara satsar på möteslokaler och representationsplatser. För att inte tala om att ha sitt kontor i huset. Vi gjorde på liknande sätt när vi utvecklade nöjesdestinationen Steam Hotel i Västerås, där ingen ville satsa förutom vi. Nu har marknaden där ökat med 23 procent, och vår ambition i Gårda är att överträffa oss själva. Jag tror att vi kan få se ett otroligt uppsving för alla som vistas i området.

Stadsutveckling ska levandegöra städerna

Ofta är områden med många kontor levande mellan 8 och 18, sedan är det ganska dött. En bra mix bidrar till att ett område är attraktivt utöver traditionella arbetstider. Vår hotell- och restaurangdel i Gårda kommer göra att 500 personer är i området dygnet runt utöver de som arbetar på kontoren och serviceinrättningarna.

Det är otroligt viktigt att skapa värden som inte finns i området i nuläget. Att det finns en stark ankarhyresgäst som levandegör området 24 timmar om dygnet kommer skapa sådana värden. Innehåll kommer vara avgörande framöver för att skapa en attraktionskraft som står sig över tid. Det är därför vi ifrågasätter det traditionella sättet att bygga på, där man utvecklar och bygger utifrån en tidshorisont på sex, sju år och sedan lämnar området. Att jobba tillsammans med NCC och Platzer på ett långsiktigt sätt känns därför helt rätt och väldigt inspirerande.

Vi har tecknat avtal på 20 år till att börja med, och går allt som vi hoppas lär vi förlänga. Just nu sker ett paradigmskifte där man behöver fokusera på innehållet och att utveckla en destination eller en plats, snarare än att tänka att man endast utvecklar en kontorsfastighet – eller ett hotell för den delen. För genom att Kineum och Gårda kan erbjuda ett lockande innehåll med olika sorters service och nöjen i toppklass blir kontorsplatserna i området mer attraktiva, det säger sig självt. Då kan ett område som Gårda bli en riktig nöjesdestination och knutpunkt.

För mer information om ESS Group och hur man tänker kring destinationsutveckling, besök gärna www.essgroup.se

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.