Svettiga cykelkläder hängs i kapprummet, brist på duschar och risk att cykeln blir stulen är sådant som får människor att låta tvåhjulingen stå kvar hemma. Flera av dessa problem kan dock byggas bort.
Detta är något vi ofta hjälper våra hyresgäster med. I Triangeln i Malmö finns en cykelhiss, i den andra etappen av Torsplan i Stockholm planeras cykelparkering i markplan och i Skånegatan 1-3 i Göteborg väljer Sweco väl tilltagna omklädningsrum och duschutrymmen.
– Att sluta åka bil till jobbet och istället välja att cykla är en av de bästa symboler i arbetet för ett hållbart samhälle. Cykeln är ett resurssnålt fordon som inte ger några utsläpp av klimatgaser när den används. Den gör också våra medarbetare friskare, sa Christina Lindbäck, hållbarhetschef hos oss på NCC.
På vårt eget kontor har vi under våren haft en cykelvecka med syftet att uppmuntra fler att trampa till huvudkontoret. Under fem dagar har vi som jobbar här bland annat erbjudits lånecyklar, fått pröva elcyklar samt haft möjligheten att få sin cykel servad av en mobil cykelservice. Även fortsättningsvis finns lånecyklar för den som reser hit med bil eller kollektivt men som vill cykla till något möte eller bara ta en tur på lunchen.
Utanför huset sitter numera också en barometer som mäter och visar hur många av oss som cyklar till jobbet. Barometern använder slingor med sensorer nergrävda i marken på båda sidor om cykelställen utanför kontorets huvudentré. Siffor på antal cyklister per dag visas på barometern och jämförs med gårdagens siffror. Statistiken följs upp och ska användas till åtgärder som peppar kollegorna att välja cykeln. Nu ska vi även få en ny väderskyddad cykelparkering.
För mer cykelinspiration, missa inte att följa SvD:s cykelblogg.
Hälsningar,
Robert Hägg