Vad hände sen?

Har du, liksom jag, funderat på vad som händer efter traineeprogrammet? Uppstår ett stort vakuum, eller är det nu vi äntligen kan svara på frågan vad ska du bli när du blir stor? Vilka lärdomar tar traineerna med sig till framtida yrkesroller och vilka minnen värmer lite extra i hjärtat? Jag, Emilia Almér, tog en pratstund med 2014 års traineer.

Har du, liksom jag, funderat på vad som händer efter traineeprogrammet? Uppstår ett stort vakuum, eller är det nu vi äntligen kan svara på frågan vad ska du bli när du blir stor? Vilka lärdomar tar traineerna med sig till framtida yrkesroller och vilka minnen värmer lite extra i hjärtat? Jag, Emilia Almér, tog en pratstund med 2014 års traineer.

Cathrine Velin

Catta

På vilken avdelning och ort har du varit trainee? Jag har varit trainee på avdelning Bostad i Stockholm.

Vad gör du idag? Idag jobbar jag som entreprenadingenjör på avdelningen. I min roll är jag bland annat ansvarig för att redovisa projektets ekonomi.

Bästa trainee-erfarenhet? Det bästa jag tar med mig från programmet är det stora nätverket som jag har skapat inom företaget. I mina traineekollegor har jag hitta nya vänner och genom att jobba på nya ställen, i nya roller, var tredje månad har jag lärt känna många människor under kort tid.

Bästa traineeminnet? Bästa traineeminnet är när jag en solig septemberdag var med på en gjutning och trampade ur gummistövlarna. Det gav alla vana betongarbetare ett gott skratt, och jag fick kladdiga fötter…

 

Linus Nilsson

Linus

Linus bästa minne i kategorin storslaget: ett oförglömligt ögonblick vid minnesstatyn i Nanjing.

På vilken avdelning och ort har du varit trainee? NCC InfraServices SE East Blekinge

Vad gör du idag? I skrivande stund arbetar jag på NCC Teknik i Göteborg, som är den sista rotationen i mitt traineeprogram. När jag lämnar kontoret i mitten av juni och beger mig mot Blekinge igen vet jag faktiskt inte riktigt vad som väntar. Troligtvis blir det till att ut och härja i produktionen, men på vilket projekt och vilken befattning återstår att se.

Bästa trainee-erfarenhet? Tiden på NCC:s internationella inköpskontor i Shanghai var fantastisk. Både erfarenhetsmässigt och upplevelsemässigt. Att lära sig hela inköpsprocessen från fabrik till levererad produkt var oerhört intressant. En process som bara kan förstås till fullo genom att vara på plats, på Kinas landsbygd, i fabriken, hos arbetarna.

Bästa traineeminnet? Bästa traineeminnet i kategorin ”Roligt med gruppen” måste jag tilldela dagarna i Hemavan, outstanding!

Bästa minnet i kategorin ”Storslaget” går däremot till en 20 sekunder lång repertoar, sjungen av en vacker liten fågel sittandes på en fredsduvas huvud. Duvan frisläpps ur handen på en kvinna hållandes sin son. Kvinnan står staty utanför det museum i Nanjing som upprättats till minne av de människor som dog under Japans massaker i Nanjing 1937. Kall vinterdag, tysta åskådare och mäktig sång från en liten näbb skapade ett storslaget och oförglömligt ögonblick.

 

Axel Lidemyr

Axel

Axel

På vilken avdelning och ort har du varit trainee? Jag var trainee på Mark Avdelningen i Stockholm (Nu InfraServices Sthlm). Under mina rotationer har jag varit arbetsledare på två arbetsplaster (småhus och parkeringshus), projekteringsledare på ett exploateringsprojekt och även varit på inköpsavdelningen samt kalkylavdelningen.

Vad gör du idag? Idag är jag entreprenadingenjör på avdelningen Infraservices Sthlm och sitter på ett parkeringshusbygge (parkeringshus har blivit min grej).  Mina dagliga sysslor innefattar allt från ekonomistyrning till KMA (kvalitet, miljö och arbetsmiljö).

Bästa trainee-erfarenhet? Det bästa med traineeprogrammet är att man får möjlighet att lära känna så många personer i företaget.

Bästa traineeminnet? Bästa minnet från traineeperioden måste vara hela Hemavanvistelsen. Där blev traineegänget verkligen en tight grupp och vi hade riktigt roligt tillsammans med Kompetensbyggarna.

 

Hanna Hagenbjörk

Hanna

Hanna

På vilken avdelning och ort har du varit trainee? NCC Building Malmö/Lund.

Vad gör du idag? Just nu avslutar jag min sista rotation som projektinköpare. I maj kommer jag att börja arbeta tillsammans med marknadsgruppen (affärschefer och projektutvecklare) för att lära mig mer om marknadsläget, affärsstrategier, konkurrenssituationen och investeringsmöjligheter. Framåt slutet av året kommer jag att gå ut som arbetsledare, tanken är att jag ska följa ett och samma projekt från start till slut.

Bästa trainee-lärdom? En lärdom eller snarare insikt jag tar med mig är vikten av nätverkande. Det underlättar på så många plan att ha ett bra nätverk med kontakter. Traineeprogrammet har gjort det väldigt enkelt att snabbt bygga upp ett bra nätverk.

Bästa trainee-minnet? Jag har väldigt goda minnen från resan till Hemavan, schemat var fullspäckat med aktiviteter som utbildning, presentationer, workshops, skidåkning och skoterkörning. Vi traineer hade himla kul tillsammans och vi blev ett sammansvetsat gäng under dagarna.

 

 Katharina Heinke

Katarina

Katharina

På vilken avdelning och ort har du varit trainee? Avdelning Hus Göteborg, nu Building Väst Göteborg.

Vad gör du idag? Jag är arbetsledare för tillval och inredning på Kvarnbyterrassen.

Bästa trainee-lärdom? Stå på dig och var öppen mot allt och alla.

Bästa trainee-minnet? Svårt att säga – det finns så otroligt många. Men ölkvällar med traineekollegorna där man snackar om jobb och allt annat har satt sig fast i minnet.

 

Robin Nerborg 

På vilken avdelning och ort har du varit trainee? På avdelning Anläggning Väst i Göteborg. (Projekt i Mölndal och Varberg)

Vad gör du idag? Jag kommer att fortsätta på Värö bruk med lite blandade entreprenadingenjörsuppgifter. Jag anställs som planerare i vår betonggrupp i NCC Infrastructure Civil Engineering Sweden West (alltså samma avdelning som tidigare).

Bästa trainee-lärdom? Jag har lärt mig otroligt mycket på 18 månader, praktiskt, teoretiskt, om mig själv och om andra. Lärdomarna är den främsta erfarenheten jag tar med mig.

Bästa trainee-minnet? När traineegänget kom och hälsade på mig och Katharina i Göteborg efter sommaren, för att ”det var gött”.

 

Linda Persson

Linda

Linda

På vilken avdelning och ort har du varit trainee? Jag har varit på Anläggning i Stockholm.

Vad gör du idag? Jobbar med KMA ute i Strängnäs, men ska gå över till arbetsledning längre fram.

Bästa trainee-erfarenhet? Grymt bra chans att knyta kontakter i företaget och testa på de olika roller som finns. Ta chansen att testa det du är nyfiken på.

Bästa trainee-minnet? Det skulle komma ett hemligt besök till Norrstömstunneln. Fort skulle det storstädas i områdena som skulle besökas och provisoriska broar byggdes i spårtunnlarna för att lättare ta sig mellan plattformarna. Det dröjde dock inte länge innan hela tunneln visste att det var kungen som skulle komma och en del tog en sväng förbi för att se honom.

 

Anders Kristiansson

IMG_0601

Brogjutning i Strängnäs en solig dag

På vilken avdelning och ort har du varit trainee? Anläggning i Stockholm.

Vad gör du idag? Idag är jag på anbud och har hand om tidplanen för ett projekt vi räknar på. Om några veckor ska jag ut i projekt som arbetsledare.

Bästa trainee-erfarenhet? Jag tycker att den sammanlagda erfarenheten jag fått från alla rotationer har varit det bästa.

Bästa trainee-minnet? Hemavan 🙂

 

Erik Karlsson

Erik

Erik

På vilken avdelning och ort har du varit trainee? Jag har varit trainee på avdelning Hus Stockholm.

Vad gör du idag? Nu efter traineeprogrammet jobbar jag som projektinköpare på Södersjukhuset, där vi bygger ut sjukhuset med en försörjningsbyggnad och en ny behandlingsbyggnad innefattande bl.a. ny akutmottagning, operation och sterilcentral.

Bästa trainee-erfarenhet? Min bästa erfarenhet från traineeprogrammet är alla människor jag träffat under tiden och under de rotationer jag gjort. Lär av andra!

Bästa trainee-minnet? Mitt bästa traineeminne är helt klart traineegruppen, ett härligt gäng som kom riktigt nära varandra under programmet. En bra start på ett omfattande professionellt nätverk som spänner över i stort sett hela NCC.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.