Nya bekantskaper

Detta inlägget blev aningen annorlunda men förändring förnöjer och därför så vill jag pressentera min kollega Jonas Julin. Jonas arbetar i goa götet och har motsvarande tjänst som jag men på hussidan, han är också en "såndära trainee".

Detta inlägget blev aningen annorlunda men förändring förnöjer och därför så vill jag pressentera min kollega Jonas Julin. Jonas arbetar i goa götet och har motsvarande tjänst som jag men på hussidan, han är också en ”såndära trainee”.

—–

Så var det då äntligen min tur att göra entré i den mytomspunna bloggvärlden. I mitt inlägg kommer jag berätta om en välkomstdag som vi arrangerade för 2014-års traineer i Göteborg. Och vi i detta fall är jag, Jonas Julin, och Elinore Hallman, traineer från 2013 som således är halvvägs in i traineeprogrammet.

Det hela började någon gång i höstas när vi hörde talas om en uppskattad kick-off för de nya traineerna i Malmö och Lund. Därför tyckte vi att det vore lämpligt att försöka starta en liknande tradition här i Göteborg (dock utan de tunga fysiska inslag som vi hörde var en del av välkomnandet i Malmö och Lund). Upplägget var därför följande: studiebesök följt av en tre-kamp med en precis lagom dos fysisk och mental ansträngning samt en avslutande middag.

Vi började förstås dagen med att fika på kontoret i Göteborg, innan vi i samlad trupp traskade i den berömda göteborgska solen till Skånegatan 1-3, platsen för vårt studiebesök. Gruppen bestod av:

  • Jonas Julin – trainee 2013 Avdelning Hus
  • Elinore Hallman – trainee 2013 Avdelning Anläggning
  • Katharina Heinke – trainee 2014 Avdelning Hus
  • Robin Nerborg – trainee 2014 Avdelning Anläggning

Vi skulle alltså besöka projektet Skånegatan 1-3 som när detstår färdigt om ett år kommer innehålla ca 20 000 m2 kontorsyta. Projektet är utvecklat av NCC Property Development och byggs av NCC Construction. NCCs verksamhet delas in i tre så kallade affärer: Bygg och Anläggning, Industri och Utveckling. NCC Property Development utgör den delen av utvecklingsaffären som utvecklar kommersiella fastigheter (kontor, logistik och handel) medan den andra delen utgörs av NCC Housing som fokuserar på bostadsutveckling.

Bild

Visualisering av Skånegatan 1-3 när projektet är färdigt våren 2015

Hur som helst, när vi besökte projektet hade man byggt i ett år och därmed kommit halvvägs men redan lyckats hyra ut alla lokaler, inte så konstigt kanske med tanke på byggnadens fantastiska läge mittemot Nya Ullevi och inte minst dess kreativa design. Vår värd och guide under studiebesöket var Linnéa Westerlund, som startade sin karriär NCC som trainee 2012 och som nu jobbar som entreprenadingenjör. Efter säkerhetsintroduktionen gick vi ut på bygget och där rådde det full aktivitet både inomhus med mellanväggar, flytspackling och diverse installationer och utomhus där takarbetena höll på för fullt.

Bild från taket på den lägsta av de fyra huskropparna

joinas

Dubbelmonterade bygghissar mot en klarblå himmel, som taget ur en Tranströmerdikt.

Under tiden vi gick runt på bygget berättade Linnéa om projektets höga miljöambition genom en certifiering enligt BREEAM Excellent och det var även intressant att höra om fasamaterialet som från håll ser ut som träskivor. I själva verket är materialet mellan fönstren en speciell plåt och den brunaktiga färgen är helt enkelt metallen när den har rostat. Det finns flera anledningar till varför jag gillar projektet, den härliga designen är en stor del men jag tänker även på att Skånegatan 1-3 ett bra exempel på hur bra det blir när NCC äger både utvecklings- och byggprocessen. Jag tror att det är när vi samverkar mellan de tre olika affärerna som vi till fullo utnyttjar all kunskap och kompetens som finns inom NCC.

ll

Hela gänget ståendes på taket med Nya Ullevi i bakgrunden.

Efter studiebesöket styrde vi mot nästa aktivitet, tre-kamp bestående bowling, golfsimulator och bilbana. På grund av ett ovalt klot och en rad andra missöden så blev inte tre-kampen någon framgång för undertecknad och i sann dålig-förlorar-andra blir det därför inga mer kommentarer om den, någonsin.

Desto trevligare var middagen och dagens höjdpunkt var att få sätta sig ner och lära känna Robin och Katharina. Under middagen turades jag och Elinore om att berätta om vad vi har upplevt under vår första tid i traineeprogrammet, och nu när jag tänker tillbaka så är det fascinerande hur mycket man har varit med om på bara åtta månader. Avslutningsvis så hoppas jag att Robin och Katharina, och alla ni andra nya traineer som läser detta för den delen, förstår att ni har ett fantastiskt traineeprogram att se framemot i höst.

—-

 

 

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.