Mentorskap

Erik

Erik

Under traineetiden är det tänkt att vi ska ha varsin mentor att bolla tankar och frågor med. Syftet är att öka medvetenheten om sig själv och sin omgivning. Mentorn kan fungera både som stöd eller som inspirationskälla och ögonöppnare för nya synsätt och idéer. Egentligen finns inga skrivna regler på hur mentorskapet ska utvecklas, det kan nog gå olika vägar. T.ex. kanske denna endast lyssnar och inte ger några direkta svar, och/eller vara en kontaktbyggare och förebild.

När jag blev anställd fick jag frågan om jag hade någon idé om vem jag ville ha som mentor. Det var lite så att jag till en början inte riktigt kände behovet och tyckte att jag redan hade bra mentorer överallt omkring mig. T.ex. platschef, lagbas och alla andra som jobbar i projektet. Dessa sitter ju på mängder av kunskap, dels tekniska och även ett helt bibliotek av erfarenheter. På mitt senaste medarbetarsamtal pratade vi om det igen och nu kände jag att behovet hade växt, att det kunde vara nyttigt och bra att ha en mentor utanför ens direkta arbetssituation.

Jag fick ett förslag på att Björn som är projektchef på Tvärbanan skulle vara en lämplig sådan och han nappade direkt på uppgiften. Känns kul att det finns ett driv från både adept och mentor. Idag var jag på hans projekt och över en kaffe hade vi en lära-känna-fika där vi också tog upp vilka ”spelregler” som ska gäller: regelbundna möten, hur lång tid mentorskapet ska vara och vilka frågor vi ska ta upp på respektive träff. Som stöd finns en liten nätt bok om vinnande mentorskap med olika kategorier som vi bestämde att vi ska behandla successivt under perioden. Fick till uppgift att till nästa möte definiera några personliga mål som jag vill klara av. Ett sådant som jag har är att bli bättre på att ge och ta feedback, som jag tänkte ta upp och prata kring på nästa träff.

En given punkt i lyckat mentorskap är ju att relationen adept-mentor bygger sig upp i förtroendespiralen, vilket såklart tar lite tid. Nu är vi igång och efter en bra start ska det bli kul att bygga vidare på något som jag tror är ett vinnande koncept!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.